La coada Europei în ce privește inițiativa antreprenorială se află Polonia, România, Lituania, Grecia și Spania, cu 2,59%, 5,85%, 6,68%, 6,74% și, respectiv, 6,79%”.

Conceptul de „antreprenoriat cultural” are multe fațete. El cuprinde atât impactul cultural și social al formării antreprenoriale, cât și factorii de mediu care influențează dezvoltarea acesteia.

Unele societăți, cum ar fi SUA, au o cultură antreprenorială puternică. Aceasta înseamnă că anumite caracteristici sunt celebrate și încurajate, cum ar fi capacitatea indivizilor de a-și asuma riscuri, răbdarea atunci când se confruntă cu provocări și rezolvarea inovatoare a problemelor, în special în situații incerte. Cu toate acestea, nu toate țările au o astfel de cultură antreprenorială.

Antreprenoriatul prinde greu în Europa

În general, antreprenoriatul poate stimula creșterea economică în interiorul țărilor, în special în țările cu venituri mari.

Total Early-Stage Entrepreneurial Activity (TEA) este un indice care măsoară activitatea antreprenorială. Face acest lucru prin înregistrarea tuturor afacerilor nou-înființate în ultimii trei ani într-o anumită țară.

Țările cu tradiție antreprenorială precum SUA sau Canada, de exemplu, au TEA de 14,7%, respectiv 19,76%. Datele sunt similare pentru alte puteri emergente precum Brazilia (18,6%), Mexic (16,8%) sau Arabia Saudită (25,34%).

În Europa, antreprenoriatul este un factor cheie în stimularea creșterii economice, dar nicio țară de pe continent nu atinge numerele piețelor cu cei mai mari indici antreprenoriali. Potrivit Global Entrepreneurship Monitor, doar Letonia se apropie, cu 14,34%, urmată de Olanda cu 13,69%, Croația cu 13,15% și Estonia cu 13,09%.

Multe țări se află cu mult sub 13%, inclusiv Regatul Unit (11,76%), Cipru (11,04%), Franța și Slovacia (ambele cu 10,75%). 

La coadă în ce privește antreprenoriatul se află Polonia, România, Lituania, Grecia și Spania, cu 2,59%, 5,85%, 6,68%, 6,74% și, respectiv, 6,79%.

Antreprenoriat cultural

De-a lungul anilor, diverse studii au dezvoltat modele pentru a îmbunătăți înțelegerea dimensiunilor culturale ale antreprenoriatului, cu scopul de a analiza de ce unele culturi sau țări produc mai mulți antreprenori decât altele.

Acestea au constatat, de exemplu, că o societate a cărei populație este mai puțin adversă față de risc ar trebui, teoretic, să aibă valori antreprenoriale mai bune.

Cu toate acestea, diferențele culturale nu pot fi considerate izolat.

De asemenea, trebuie să ne uităm la situația economică a unei societăți, ținând cont de câteva puncte cheie:
* Potrivit gândirii economice tradiționale, frica are un impact mai mare asupra antreprenoriatului atunci când o economie este în recesiune. Acest lucru este firesc, având în vedere că o recesiune economică reduce numărul total de oportunități de afaceri.
* Indicele global al antreprenoriatului a arătat că țările cu climat economic mai favorabil tind să aibă rezultate mai bune în ceea ce privește antreprenoriatul.
* Unele studii au arătat că o persoană are mult mai multe șanse să devină antreprenor dacă părinții, prietenii sau vecinii lor sunt și ei antreprenori sau îi încurajează să devină unul. Acest lucru se datorează, parțial, faptului că de 80% din ori cineva este încurajat să devină antreprenor, prietenii, familia sau cunoștințele oferă o sursă de finanțare.

De ce ai nevoie pentru a deveni antreprenor?

Caracteristicile și atributele care sunt împărtășite între oamenii de afaceri alcătuiesc ceea ce unii cercetători numesc „spirit antreprenorial”, cu anumite trăsături și motivații jucând un rol foarte important.

Din punct de vedere al personalității, antreprenorii naturali au mai multe șanse să accepte provocările și să obțină rezultate. Sunt oameni curioși, automotivați, care sunt mai interesați să lucreze în beneficiul lor decât să recunoască recunoașterea externă. Au, de asemenea, o nevoie mai mare de autonomie și o dorință de a găsi modalități mai bune de a face lucrurile.

Motivația poate fi împărțită în două domenii deosebit de importante:
* Recompensă: a face o diferență în lume, a câștiga existența în circumstanțe dificile și posibilitatea unui stimulent economic mai mare.
* Obiective profesionale sau experiența: continuarea unei afaceri de familie, dorința de „a fi propriul tău șef”.

Antreprenoriatul: înnăscut sau învățat?

Mulți oameni fac o treabă excelentă ca angajați, dar s-ar simți copleșiți de gândul de a-și începe propria afacere.

Spiritul antreprenorial atenuează sau „ocolește” această frică de eșec, o reacție perfect naturală la incertitudinea și riscul implicat în luarea deciziilor și urmărirea obiectivelor.

Unii autori susțin că „pregătirea” – adică circumstanțe, experiențe și învățare – joacă un rol important în formarea antreprenorilor. Alții, însă, subliniază influența trăsăturilor de personalitate, sugerând că ar fi vorba mai degrabă de caracteristici înnăscute.

Talentul de întreprinzător

În timp ce opiniile variază, este clar că antreprenorii de succes sunt rezultatul unei combinații de caracteristici înnăscute și factori de mediu

Cu toate acestea, pornirea și desfășurarea unei afaceri va fi mai naturală pentru cei care au o vocație clară către antreprenoriat.

Așa cum nimeni nu poate deveni un atlet de performanță fără talentul necesar, antreprenoriatul necesită o combinație unică de aptitudini și dispoziții pe care nu toată lumea le împărtășește în mod natural. 

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că efortul și sacrificiul nu sunt, de asemenea, fundamentale pentru succesul antreprenorial.

Traducere și adaptare după Entrepreneurial spirit: nature or nurture?
Autorul, Javier Bouzas Arufe, este profesor adjunct, Universidade de Santiago de Compostela.
Imaginea - generată cu IA.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.