Un paradox este un enunț contradictoriu, care, de regulă, la prima vedere pare în regulă, dar la o analiză mai atentă dezvăluie o situație de nerezolvat. Ori, altfel spus, „paradoxul este o concluzie inacceptabilă obţinută din  premise  acceptabile  prin  reguli  de  raţionare  acceptabile”.

Iată o serie de 3 paradoxuri, începând cu mai faimosul paradox al frizerului, asociat cu matematicianul și filozoful Bertrand Russel, deși acesta nu l-a creat, ci i-a fost sugerat de altcineva, după cum spune Russel în „Filozofia atomismului logic”.


Paradoxul frizerului

Într-o localitate din Oltenia, un bărbier îi bărbiereşte pe toţi cei care nu se bărbieresc singuri. Întrebarea este: cine îl bărbierește pe bărbier? Se bărbiereşte sau nu acesta singur?

După cum se poate observa ușor, situația este... paradoxală, adică fără ieșire, pentru că:
dacă bărbierul se bărbierește pe sine, ajungem la o contradicției, căci bărbierul îi bărbierește doar pe cei care nu se bărbieresc singuri;
dacă bărbierul nu se bărbierește pe sine, atunci este unul dintre cei care nu se bărbieresc singuri, deci trebuie să fie bărbierit de bărbier, dar nu poate, pentru că dacă se bărbierește pe sine, intră în contradicție cu regula, și anume el nu-i poate bărbieri decât pe cei care nu se bărbieresc singuri :)



Paradoxul crocodilului

Să ne imaginăm o situație în care un crocodil a capturat copilul unui om de pe malul unui râu. Crocodilul este, desigur, neobișnuit, pentru că pe lângă faptul că poate vorbi, este și un subtil logician și un animal care-și ține cuvântul dat!

Omul se roagă de crocodil să-i dea copilul înapoi, iar crocodilul îi răspunde: „Ți-l dau înapoi doar cu o condiție: dacă-mi spui corect ce voi face cu el”.
Omul se gândește un pic și apoi răspunde: „Nu-mi vei da înapoi copilul!”.

Pare că și-a pierdut speranța, dar, în fapt, omul tocmai l-a pus pe crocodil într-o situație încurcată rău.

Ce va face acum crocodilul? Căci și dacă-i dă copilul, și dacă nu-i dă copilul omului, nu se poate ține de promisiunea făcută.
Dacă-i dă copilul înapoi omului, înseamnă că omul nu a ghicit, căci a spus că nu va primi copilul, iar consecința este că, în fapt, crocodilul nu trebuie să returneze copilul.
Dacă nu-i dă copilul înapoi, înseamnă că omul a ghicit, deci trebuie să-i dea copilul înapoi. Iar dacă i-l dă, revenim la punctul anterior :)



Paradoxul canibalilor

Un tânăr aventurier a fost luat prizonier de un grup de canibali dintr-un trib izolat de pe o insulă din Oceanul Pacific. Nu foarte înfometați, canibalii s-au gândit să se joace un pic cu prizonierul lor și i-au pus următoarea condiţie: dacă tânărul va ghici ce vor face cu el, îl vor fierbe de viu, iar dacă nu va ghici, îl vor face la jar de viu.
Tânărul s-a gândit un pic și a răspuns: „mă veți face la jar de viu”.

Ce vor face canibalii?

Dacă îl vor face la jar pe prizonier, înseamnă că acesta a ghicit ce vor face cu el şi, așadar, trebuie să-l fiarbă (așa a fost enunțul lor).
Dacă îl vor fierbe pe tânăr, atunci înseamnă că acesta nu a ghicit şi deci trebuie să-l facă la jar.

O situație din care canibalii nu prea au cum să iasă. Depinde acum de cât de paroliști sunt...


Credit imagine: historyextra.com

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.