Cum a apărut universul? Cum a apărut timpul? Teoria acceptată astăzi de majoritatea fizicienilor privind naşterea universului nostru afirmă că totul a început o explozie originară ce poartă numele de Big Bang.

Dar acest moment de început a avut loc acum aproximativ 14 miliarde de ani. Cum a apărut această idee ciudată privitoare la Big Bang şi, mai ales, ce dovezi o susţin?

 

1. Universul este în expansiune

Aproape toate galaxiile din univers se depărtează de noi, unele la viteze uluitoare. Dacă aceste galaxii se depărtează, atunci Universul pare că se află în expansiune. Iar dacă avem această expansiune, natural este să ne gândim că a existat un punct iniţial (singularitate), din care s-a declanşat această expansiune.


2. Radiaţia cosmică de fond


Imediat după Big Bang universul a fost inundat cu radiaţie electromagnetică. Pe măsură ce universul s-a mărit, această radiaţie s-a transformat în microunde, iar această radiaţie, care s-a răspândit şi există în tot universul şi astăzi, se numeşte radiaţie cosmică de fond. Spre deosebire de radiaţia emisă de stele, care are o anumită sursă şi devine mai intensă pe măsură ce te apropii de sursă, radiaţia cosmică de fond vine din toate direcţiile şi are aceeaşi culoare şi aceeaşi intensitate.


3. Observarea universului timpuriu


Telescoapele moderne sunt atât de puternice încât pot vedea obiecte care se află la distanţe de miliarde de ani-lumină distanţă. Dacă Big Bangul chiar a avut loc, atunci în aproprierea momentului iniţial ne-am aştepta să vedem nori de gaz care nu s-au transformat încă în stele şi galaxii. Ei, bine, astronomii au descoperit recent astfel de nori gazoşi, unii dintre ei având 12 ori chiar 13 miliarde vechime. Aceşti nori primordiali sunt formaţi, în cea mai mare parte, din hidrogen şi heliu, pentru că alte elemente încă nu se formaseră. Cum reuşim să ne dăm seama de acest lucru, privind obiecte la o distanţă atât de mare? (În fapt, desigur, tot ceea ce facem este să detectăm lumina care provine de la aceşti nori, lumină care a părăsit norii în urmă cu 12 ori 13 miliarde de ani). Prin folosirea unei tehnici numite spectroscopie, care analizează lumina şi oferă informaţii privitoare la obiectele care au reflectat-o.


CE  A CAUZAT BIG BANGUL?

Nu există suficiente dovezi pentru a susţine o teorie ori alta privind cauza Big Bangul. Cu alte cuvinte, nu ştim ce a generat Big Bangul. Există însă o serie de sugestii...

Pentru a începe cu o viziune fără complicaţii, cunoscutul fizician Stephen Hawking afirmă că răspunsul este: nimic. Nimic nu a provocat Big Bangul pentru că înainte de acesta nu exista timpul, aşadar conceptul de „înainte" nu are sens. E drept, viziunea lui Hawking nu ne spune mai mult decât: nu ştim...

Alte viziuni sunt:
• universul nostru a apărut ca rezultat al exploziei unei găuri negre;
• există un ciclu infinit de morţi şi renaşteri ale Universului;
• universul nostru este doar o bulă într-un univers părinte.

Un articol care vorbeşte pe larg despre câteva modele privind cauza Big Bangului găsiţi aici: Ce-a-fost-inainte-de-big-bang.

Sursa: BBC

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.