Rezultatul coliziunii de protoni la LHC

Pe 4 iulie 2012 fizicienii de la CERN, Elveția, au anunțat descoperirea bosonului Higgs, aceasta fiind considerată printre cele mai importante descoperiri ştiinţifice ale secolului al XXI-lea de până la această dată. Cum bosonul Higgs este o particulă extrem de dificil de identificat în natură, a fost nevoie de construirea unui accelerator de particule enorm, LHC (Marele Accelerator de Hadroni - Large Hadron Collider), cum este cel de la CERN.

Detectarea unei particulei presupune un proces complicat de colectare de date și de analiză a acestor date. Cercetătorii au avut de făcut munca identificării unei particule a cărei masă era necunoscută (deși se cunoștea plaja de valori pe care o putea lua masa). În cele trei videoclipuri de mai jos puteți înțelege cum s-a realizat identificarea bosonului Higgs, proces explicat de un cercetător de la CERN, care folosește un limbaj simplu, pe înțelesul tuturor.


În esență, iată conținutul videoclipurilor:

Mai întâi trebuie să producem particula. Acumulăm energie în particule într-un accelerator de particule, le ciocnim, iar apoi această energie se poate transforma în masa unei particule noi, cum este bosonul Higgs (care o are o durată de viață incredibil de scurtă: 10-22 s).
Particula nou-creată se va dezintegra imediat în alte particule pe care le putem măsura în detectoarele noastre de particule și le putem calcula masa de repaus.
Dacă facem asta de multe ori, putem crea diagrame cu masele identificate, iar particulele pe care le căutăm vor apărea ca un vârf în acea diagramă, la fel cum a fost cazul cu bosonul Higgs.
Pentru a identifica bosonul Higgs a fost nevoie de doi ani în care s-au acumulat și analizat date la LHC, prin intermediul a două instrumente, ATLAS și CMS, cu câteva mii de oameni implicați.

⇒ Dacă vreți să citiți mai multe despre bosonul Higgs, vă invităm să folosiți funcția de căutare a site-ului, dat fiind că am publicat mai multe articole de popularizare de-a lungul timpului.

 

 

Episodul 1. Cum să generezi bosonul Higgs

 

 

Episodul 2. Cum să detectezi bosonul Higgs

 

 

Episodul 3. Cum să dovedești detectarea bosonului Higgs într-un noian de date

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.