Mersul pe gheataMersul legănat al pinguinului este o tehnică veche şi adesea citată ca fiind una dintre tehnicile cunoscute de evitare a rănirii grave în timpul deplasării pe gheaţă. Este de reţinut şi faptul că deplasarea asemeni unui pinguin poate fi foarte obositoare.

 

 

 

Conform estimărilor, pinguinii consumă aproximativ de două ori mai multă energie metabolică din cauza mersului, în comparaţie cu animalele terestre care au o masă corporală similară, deşi cercetările recente sugerează că acest cost energetic se datorează picioarelor scurte ale pinguinului mai degrabă decât mersului său legănat.

 

Cum se merge corect pe gheata


Indiferent de cauza acestui consum, deoarece suntem oameni, biomecanica modului nostru de deplasare face ca mersul asemeni pinguinului să fie extrem de dificil. Dar efortul merită pe deplin. La urma urmei, alternativa mult mai neplăcută a mersului pe jos asemeni pinguinului este să cădem şi să devenim unul dintre cei şaizeci de americani (nu ştim de existenţa vreunor statistici de acest gen în România, aşa că ne limităm la a traduce textul original - n.tr.) care decedează în fiecare an din cauza faptului că alunecă pe gheaţă (sau, cel puţin, ajung să fie serios răniţi). Mai mult, pinguinii sunt fără îndoială fiinţe minunate. De ce să nu profităm de această ocazie pentru a ne imagina că suntem unul dintre aceştia?

Traducere de Ecaterina Pavel după how-to-walk-on-ice-without-getting-injured. Graficul original, în limba engleză, a fost realizat de TABLET Infographics.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.