Dacă tot intrați din când în când pe acest site, cum pronunțați numele site-ului când îl recomandați cuiva? A, nu-l recomandați? Păcat, că nici nu știți ce pierde respectivul / respectiva :)

Revenind... Pur și simplu citiți cuvântul ca pe orice cuvânt în limba română? Pentru că „scientia” este un cuvânt în limba latină care înseamnă „cunoaștere”, din care a derivat termenul „știință”, iar regulile de pronunție în latină nu sunt chiar ca în română, chiar dacă limba română este una care are multe în comun cu latina.

Am auzit două tipuri de pronunție până acum a celor care vorbesc despre site în diverse contexte: sci.en.tia și sci.en.ția.

Dacă vorbim despre pronunția „originală”, pronunția în limba latină, așa cum ar pronunța un locuitor al Imperiului Roman cuvântul, aflați că sunt două pronunții ale termenului „scientia”, una conform „latinei clasice”, iar alta conform „latinei ecleziastice”.

Latina clasică este forma limbii latine recunoscute ca standard literar de scriitorii Republicii Romane târzii și Imperiului Roman timpuriu. A fost folosită din 75 î.Hr. până în secolul al III-lea d.Hr., când a evoluat în latina târzie.

Latina ecleziastică, numită și latină bisericească, este o formă de latină dezvoltată inițial pentru a discuta despre gândirea creștină și folosită ulterior ca lingua franca de către clasa superioară medievală și modernă timpurie a Europei. Include cuvinte din latina vulgară și latina clasică (precum și din greacă și ebraică), reinterpretate cu sens creștin.

Pronunția în cele două variante de latină este diferită de cele două variante pe care spuneam că le-am auzit în pronunția unor concetățeni.

Pronunția conform latinei clasiceski.en.ti.a
 

Pronunția conform latinei ecleziastice: și.en.ți.a


Care-i pronunția corectă? Cea care pe care o preferați, firește :)

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.