Am citit toate mesajele postate în ultimele 30 de zile de diverși adolescenți pe site-ul tpu.ro. E suficient cât să-ți dai seama care sunt interesele acestora. Observi rapid cum aceleași mesaje, scrise în diverse forme, se repetă din nou și din nou. Nu știm cât de reprezentative sunt aceste mesaje pentru toată categoria adolescenților din România, dar probabil că sunt mulți care au întrebările care tot apar. Am făcut o selecție a celor mai reprezentative mesaje (40 la număr) și le-am redat mai jos.


Pentru cei care nu știu, site-ul menționat este unul specializat pe întrebări și răspunsuri. Are mai multe secțiuni, care acoperă practic cam toate interesele publicului; există și o secțiune dedicată adolescenților - cea de unde am extras mesajele de mai jos. Regula este: întreabă cine vrea, răspunde cine crede că se pricepe. Nu se poate ști în ce măsură sfaturile de acolo sunt luate în seamă de cei care întreabă. Dar, cumva, cei care întreabă au încredere în cei care răspund, chiar dacă nu-i cunosc.

Nu am selecționat mesajele cu vreun scop anume, pentru a arăta cât de nesiguri sau neștiutori sunt adolescenții, ci doar pentru a fi cât mai reprezentativi cu privire la ce-i frământă pe aceștia. Subiectul principal este reprezentat de relațiile de natură sentimentală (cum să abordezi pe cineva, tristețea de după despărțirea de un prieten șamd).

Nu am intervenit pe mesaje, acesta fiind motivul pentru care multe nu vor fi tocmai ușor de citit. Mesajele nu sunt aranjate în acest articol în ordinea cronologică a apariției pe site, ci au fost cumva organizate pe categorii de interese.


1. Daca zici „sa moara mama” ca(de ex am luat 10), dar n-am luat, se poate intampla ceva?

2. Credeți că chestia cu blody merry dacă aprind o lumânare la 00 noaptea si spun de 3 ori se întâmplă ceva? Aș încerca să văd ce e.

3. Am pierdut 2 manuale primite de la scoala și nu le-am găsit pe nicăieri sa le cumpăr, ce se întâmplă daca vin fără ele la scoala?

4. Cum pot învăța să stau în mâini?

5. In Romania dupa ce ti se scoate maseaua de minte incepi sa delirezi de la anestezic la fel ca cei din alte tari sau la noi nu se foloseste acel anestezic? Am vazut niste video-uri naspa pe tik tok. Cum a fost cand vi s-au scos maselele de minte?

6. Daca o persoana este daltonista, poate fi si rasista?

7. Am inghitit fara sa vreau o guma si acum incepe sa ma doara putin stomacul, e normal?

8. Salut! Fratele meu de 5 ani nu vrea sa isi ia hainele pe el! Nu suporta hainele pe el! Din ce cauza?

9. Buna. E posibil ca cineva sa poata sa iti citeasca gandurile?

10. Ce inseamna simp?

11. Credeti in schimbare? Credeti ca un anumit individ se poate schimba dintr-o persoana negativa, vicioasa, lenesa, delasatoare, etc. intr-o persoane pozitiva, plina de energie, sincera, iubitoare si muncitoare? Eu inca nu am reusit sa ajung la rezultatul dorit in legatura cu propria mea persoana, inca nu sunt asa cum vreau sa fiu. Voi ati reusit sa va schimbati? Traiti in prezent viata pe care o aveti in capul vostru in fiecare zi?
Orice exercitii, sfaturi, experiente, etc. sunt binevenite.

12. Stie cineva cat de securizat e onlyfans gen daca am grija unde il promovez se poate afla? Cine mi poate da mai multe detalii

13. Am spart din greșeală vaza mamei, ce sa fac sa o lipesc, sa o arunc si sa zic ca nu stiu unde e sau sa ii zic ca am spart-o?

14. azi am vrut sa imi comand ceva de pe foodpanda deoarece nu prea imi place ce e de mancare prin casa si pentru a da comanda aveam nevoie de bani asa ca am mers la tata sa ii cer, iar el cand a auzit ca vreau sa imi comand de mancare a inceput sa urle, sa zica ca nu, ca nu imi da voie... deci asa face mereu... nu mai pot, zici ca pun cei de la foodpanda cand aduc comanda otrava in mancare
Ce ar trebuie sa fac ca sincer nu mai suport!

15. Salut! Am 16 ani (fac 17 in Ianuarie) si as vrea sa știu ce sa întâmpla daca ma prinde poliția cu o rozeta,cutit la mine. Nu neaparat folosindu-le,la o percheziție ceva. Acum câteva luni am avut o percheziție într-un parc dar nu aveam nimic la mine,daca aveam ceva ce sa întâmpla? Si ce pot pății daca sunt prin cu rozeta, cutit la 16 ani?

16. Este posibil sa obtin o evaluare psihologica si psihiatrica pentru a fi sigura ca sunt trans fara ca parintii mei sa stie? M-am tuns scurt, am inceput cu chestii binding-ul pe care il asteptam de multi ani. Totusi ma simt ciudat ca lumea sa imi vorbeasca la masculin dar imi place. Ieri cand imi vedeam noua umbra, ma vedeam pe mine. Astazi o prietena mi-a zis ca mama ei stie si ca a zis ca am probleme. Imi este rusine sa ma mai vad cu mama ei si asta m-a facut sa ma gandesc ca poate e doar o faza. Chiar daca in acelasi timp stiu ca nu e. Cum sa le spun parintilor daca singura nu pot face asta?

17. Heya. Cateodata stau si ma gandesc daca mamei mele ii FUNCTIONEAZA CREIERUL. Apoi sunt zile in care sunt sigura ca nu ii functioneaza.
De cateva luni o tot rog sa imi cumpere un telefon nou iar azi de dimineata ma intreaba daca am nevoie de ceva pentru scoala. Eu eram ceva de genu "ă da, un telefon!".
Cand se întoarce de la piata vine cu ochii ei de catelus si imi spune "ti-am luat ceva care te va ajuta sa iti comunici gandurile si sentimentele mai bine avand in vedere ca va veni o perioada foarte stresanta mai ales pentru tine". In gandul meu era "VAI MI-A LUAT UN TELEFON. MULȚUMESC MULTUMESC MULTUMESC"
Si apoi vad ca imi da O CARTE. o carte cu pagini in care nu e nimic scris. UN JURNAL. ce om care tine la viata lui sociala mai scrie in jurnalll? niciunul.
asa ca întrebarea mea este: ce ati face in locul meu avand in vedere ca mai e putin pana incepe scoala (mentionez ca eu ma duc la o scoala noua acum deci nu stiu pe nimeni) si ai un telefon din 1900 toamna?

18. Imi place de o fată, ii zic Bună ce faci? zice bine tu, dar mai departe daca o intreb cum se simte nu da nici seen, ce sa fac?

19. Cum sa iti faci o prietena la 13 ani daca ti-e rusine?

20. Am trecut oarecum peste despartire, dar am aflat ca m-a lăsat de fapt pentru altu...acum ma simt îngrozitor.

21. Voi ce ziceți? Ar trebuii sa il intreb daca suntem intr o relație, deși vorbim doar seara, precizez ca o săptămână nu am vorbit...Dar inainte de asta mă întrebat dacă vreau sa fim impreuna
Acum sa il intreb daca mai suntem? Desi el imi zice puiu,

22. De ce unii baieti urla ca nebuni in aproape ori ce context?

23. Ce as putea face/ zice/ întreba, cand conversatia cu prietena mea devine plictisitoare?

24. Cineva din Alba Iulia cu varsta cuprinsa intre 14-19 ani care vrea sa fie prieten sau prietenă cu mine și să iasă afară?

25. Aveți cumva o soluție ca sa nu mai ma înalț?

26. Dacă am 16 ani și sunt fată, iar înălțime mea este de 1. 66, pot spune că am o înălțime ideală? Adică e bună înălțimea asta pentru o fată?

27. De ce dacă ai băut prea mult vomiti?

28. Salut sunt baiat si a-s dori sa-mi fac parul cret permanent la un salon la fel ca -http://imgur.com/gallery/OP3yjBk
Cam cat ar costa
Cat de mare ar trebui sa ai parul, cat ar dura si ar trebui sa il ingtijesc dupa aceia

29. Exista tratament medical? Asa am inteles ceva medici homeopati cica ar cunoaste ceva tratament pentru glanda vinovata care produce pistruii.

30. Cred ca din cauza pubertatii mainile si picioarele(talpile) mele transpira intr-un mod destul de excesiv. Ce pot face in privinta asta?

31. Este grav daca in toata viata mea am fumat de abia 20 de tigari?

32. De ce nu pot avea încredere in mine? Tot timpul m-a gândesc ca alții pot iar eu nu

33. Cum pot sa slăbesc rapid si ușor va rog?

34. Salut, am visat șarpe. Eram într-o hală mare cu familia si erau mulți șerpi periculoși si eu fugeam de ei. Adica nu-mi plac si mi-e frica de ei. Ce inseamna șarpele in vis?

35. Daca m-ati putea ajuta sa imi reglez progamul de somn. De o saptamana am ajuns sa ma trezesc la 20:30 seara si sa ma culc la 12 dupa masa si vreau sa fiu inapoi la normal

36. Cum sa par mai mare? Am 18 ani sunt mic de statura(1, 70) si la fata sunt prea copil, alti baieti de varsta mea sunt mult mai maturi decat mine. Ce as putea sa fac sa par mai mare?
Sa mă apuc de fumat,de băut, de droguri, să mă duc să dau cu sapa in gradină aiurea(adica sa dau doar asa).
Regret că nu m-am apucat de fumat mai demult!
Mă simt așa ghinionist, când imi zice cineva că par de 14-15 ani imi vine să dau cu pumnii in perete, sa distrug lucruri, O iau razna!

37. Am 20 de ani și n-am barbă, de ce?

38. Cum sa pari mai inalt in afara de a purta tocuri? Sunt baiat.

39. Bună, vreau să merg la facultatea de informatică, deoarece mi-ar place această meserie. Problema e că nu știu deloc info. O să o pot învăța doar la facultate?

40. De ce unii sunt făcuți să nu poată înțelege matematică?


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.