Cât de dispuși sunt românii să se vaccineze împotriva virusului SARS-CoV-2, dacă un vaccin ar fi disponibil? Astăzi mai multe publicații au preluat un articol apărut pe ziare.com, care a reflectat într-un articol scurt rezultatele unui sondaj cu mai multe capitole al IRES referitor la perioada pandemiei. Surprinzător a fost să observăm cât de puțini jurnaliști au fost curioși să caute și să citească integral raportul IRES, cei mai mulți mulțumindu-se cu puținul pus la dispoziție de site-ul amintit. De aici și concluziile pripite. Iată ce spune studiul, de fapt, despre cât sunt de dispuși românii să se vaccineze împotriva noului coronavirus. Desigur, vârsta celor întrebați are o importanță crucială.


Studiul este mai lung, are 55 de pagini și îl puteți accesa integral aici. Ne vor referi mai jos doar la partea cu vaccinarea.
Studiul s-a realizat în perioada 13-14 mai 2020, pe 1.027 persoane cu vârste mai mari de 18 ani.

Ce mai toată lumea a prezentat sunt cifrele din imaginea de mai sus. Dar cei de la IRES au un slide cu date, pe care vi-l prezentăm mai jos. Aceste date fac lumină cu privire la adevăratul mesaj al studiului.



Clic dreapta - view (pt o rezoluție mai bună)


Ce putem observa, pe de-o parte, este că femeile sunt ușor mai puțin înclinate către vaccin, așa cum se poate constata empiric și în spațiul public, pe rețelele socializare. Dar diferența nu este foarte mare. Dar atunci când vine vorba de cei care declară că nu s-ar vaccina sub nicio formă, nu e nicio diferență între bărbați și femei. Femeile sunt un pic mai sceptice, de aici, probabil, diferența de procente la cea de-a doua variantă de răspuns, referitoare la „rețineri”.

Pe de altă parte, cei mai în vârstă sunt mai înclinați către a se vaccina (64%), iar procentul nu este mic deloc. Ce înseamnă asta? Că cei care fac parte din categoria de vârstă cea mai vulnerabilă sunt mai puțin dispuși la a brava, cum o fac cei tineri.

Dar mai este un aspect interesant: nu există o diferență foarte mare între cei care au nivel de educație scăzut și înalt (50% vs 44%), Așadar, cei cu educație scăzută sunt mai dispuși la a se vaccina! Asta trebuie să fie un pic surprinzător, pentru că de regulă argumentul pe care-l folosim atunci când auzim că unii se opun vaccinării se referă la lipsa de educație. Sigur, una este educația formală, terminarea unei facultăți, alta este înțelegerea modului în care funcționează vaccinurile. Procentele se echilibrează un pic atunci luăm în calcul și răspunsul al doilea: „aș avea unele rețineri”. Cei mai educați sunt, probabil natural, un pic mai sceptici.

Dacă evaluăm răspunsurile celor două categorii de vârstă care prezintă un risc mai mare de complicații în cazul contactării virusului SARS-CoV-2, 72% dintre românii cu vârsta între 51 și 65 de ani sunt dispuși să se vaccineze, unii cu unele rețineri, precum și 75% dintre cei cu vârste mai mari de 65 de ani.

Citite în felul ăsta, rezultatele nu mai arată așa tragic cum sunt prezentate în multe dintre articolele din presa de azi, nu? Sigur, cei 24% din cele două categorii de vârstă cu risc mai mare de complicații, care spun că nu s-ar vaccina „sub nicio formă”, suscită îngrijorări. Mai rămâne un lucru de făcut: să vedem ce se întâmplă atunci când vaccinul va fi disponibil. Probabil că procentul va scădea simțitor. Una e să răspunzi la o întrebare, alta e să iei o decizie care poate face diferența între viață și moarte. Rămâne de văzut.


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.