Spunem că planetele sistemului nostru solar orbitează în jurul Soarelui, dar acest lucru nu este foarte precis. În fapt, rotația are loc în jurul centrului de greutate comun (baricentrul) al tuturor corpurilor din sistemul nostru solar. După cum veți putea vedea în videoclipul de mai jos, uneori baricentrul este la mare distanță de centrul Soarelui, dacă luați în calcul diametrul enorm al astrului nostru.
Soarele domină în mod absolut din punct de vedere gravitațional sistemul solar. Restul materiei din sistemul solar, adică planete și asteroizi, nu reprezintă decât 0,2% din masa sistemului solar (da, Soarele conține 99,8%!).
Jupiter conține majoritatea masei rămase a sistemului solar. Are un volum cât 1.317 pământuri, conţine de 318 mai multă masă ca Terra. Împreună cu cei patru sateliţi ai săi, de dimensiuni planetare, şi mulţi alţii mai mici, Jupiter formează un sistem solar în miniatură. Jupiter este considerat ca fiind o stea ratată; o masă de 80 de ori mai mare ar fi condus la pornirea fuziunii hidrogenului. Este al patrulea obiect ca strălucire pe cerul nostru, după Soare, Lună şi Venus. Jupiter are un joc gravitațional continuu cu Soarele, dat fiind că sunt corpurile cu masa cea mai mare din sistemul solar.
Totul în sistemul solar orbitează în jurul centrului său de greutate
Și Pământul și Luna se rotesc în jurul centrului comun de greutate
Faptul că cele două corpuri cerești, Pământul și Luna, sunt cuplate gravitațional face ca cele două corpuri să se rotească, luate împreună, în jurul centrului de greutate al acestui ansamblu Pământ-Lună. Centrul de greutate se află situat la circa 1.700 km sub suprafața Terrei ori la circa 4.700 km de centrul Pământului, înspre Lună.
Rotația cuplului Pământ-Lună în jurul centrului comun de masă