Un grup de astronomi a descoperit recent în galaxia noastră un obiect misterios cu masa de circa trei ori cea a Soarelui, care ar putea să fie o mică gaură neagră sau, dimpotrivă, cea mai mare stea neutronică descoperită până acum. În galaxia noastră ar putea exista miliarde de obiecte cosmice de acest gen.


Până la ora actuală au fost descoperite găuri negre cu masa de zeci de ori cea a Soarelui sau cu masa de milioane sau chiar şi miliarde de ori cea a astrului nostru. Găurile negre care au generat undele gravitaţionale măsurate de antenele LIGO şi VIRGO au masa de circa 20-30 de ori cea a Soarelui  şi, atunci când formează sisteme binare, aceste găuri negre, în dansul lor ameţitor una în jurul celeilalte, emit unde gravitaţionale, pierzând energie, ceea ce într-un final duce la contopirea lor într-o unică gaură neagră. În centrul multor galaxii, inclusiv al Căii Lactee, există însă găuri negre enorme, cu masa de milioane de ori cea a Soarelui: este încă un mister mecanismul care a generat aceşti monştri cosmici.

Cât de mică însă poate să fie o gaură neagră? Un studiu recent, publicat în revista Science, relatează despre descoperirea unui obiect misterios, care ar putea să fie cea mai mică gaură neagră descoperită până acum.

Astronomii, din care face parte un grup condus de Todd Thompson de la Ohio University, au studiat sute de mii de stele, analizând datele obţinute de Apogee (Apache Point Observatory Galactic Evolution Experiment), dar şi cu alte telescoape (Asas-Sn, Gaia), studiind lumina emisă de aceste stele şi posibilele mici variaţii ale acesteia. Practic, dacă o stea face parte dintr-un sistem binar, adică dacă pe lângă steaua vizibilă există un alt obiect invizibil, fiecare orbitând în jurul centrului de masă comun, lumina stelei vizibile prezintă variaţiuni de „culoare” (ale spectrului luminos), în care se alternează deplasări ale spectrului spre roşu (când steaua se îndepărtează faţă de noi) cu deplasări spre albastru (când steaua se mişcă înspre noi): un efect asemănător efectului Doppler – cel care face că sunetul unei ambulanţe să fie mai acut sau mai grav în funcţie de mişcarea acesteia faţă de noi.

Cu această metodă grupul de astronomi a descoperit la circa 10.000 de ani-lumină de noi, în constelaţia Vizitiul (în limbaj de specialitate Auriga), o stea cu masa de circa trei ori mai mare ca cea a Soarelui, care face parte dintr-un sistem binar împreună cu un obiect care nu se vede şi care are o masă în jur de 3,3 ori mai mare ca cea a Soarelui. Perioada de rotaţie este de circa 83 de zile.

Ce anume este obiectul misterios şi cât de siguri sunt astronomii cu privire la masa acestuia? Astronomii susţin că cel mai probabil este vorba despre o gaură neagră care ar putea să aibă masa între 3 şi 6 mase ale Soarelui. Ar fi un adevărat record – o gaură neagră foarte mică relativ la cele cunoscute. O astfel de gaură neagră ar fi putut lua naştere în urma exploziei unei stele masive care ar fi lăsat în urmă la început o stea de neutroni, care a consumat materia  emisă în urma exploziei devenind o gaură neagră.

Şi mai interesant ar fi însă scenariul unei stele de neutroni, care ar putea să aibă masa între 2,5 şi 2,6 ori cea a Soarelui; o astfel de stea de neutroni conform multor teorii (nu toate însă) nici nu ar putea exista, fiind prea „grea”!

Ba mai mult, în galaxia noastră ar putea exista multe milioane de astfel de obiecte nedescoperite până în prezent.

Cosmosul e plin de mistere şi obiecte uimitoare – cel nou descoperit este desigur o minunăţie cosmică: cea mai mică gaură neagră de până acum sau cea mai mare stea de neutroni!

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.