Călătorie printr-o gaură de vierme. credit: NASA

În centrul galaxiei noastre se afla o enormă gaura neagră, Sagittarius A*, care ar putea reprezenta o gaură de vierme, o scurtătură între două galaxii îndepărtate din univers sau o poartă între două universuri paralele.  Cel puțin asta susţin doi astrofizicieni,  De-Chang Dai de la Universitatea Yangzhou şi Dejan Stojkovic de la Universitatea Buffalo, într-un articol recent publicat în revista Physical Review D.


În multe filme de ştiinţă, precum Interstellar, există există o gaură de vierme care face legătura între două puncte din univers, de exemplu între două galaxii îndepărtate, asigurând astfel o scurtătură spaţio-temporală printr-o deformare generată de câmpuri gravitaţionale extrem de intense, precum cele generate de găurile negre.

Conform teoriei relativității generale create de Albert Einstein, materia şi energia din univers deformează geometria spaţio-temporală,  cu deformări mai mari sau mai mici în funcţie de densitatea materiei/energiei. Soarele deformează relativ puţin spaţiul-timpul: stelele de neutroni mult mai mult, întrucât au o densitate mult mai mare decât Soarele, având o masă de circa două ori cea a Soarelui, însă o rază de doar circa 10 km.

Găurile negre sunt cele care deformează enorm spaţiul-timpul, generând o „singularitate” în centrul acestora; singularitatea se traduce printr-o atracţie gravitaţională infinită şi o deformare infinită a geometriei spaţiului şi a timpului. În realitate însă nimeni nu ştie ce se află în centrul unei găuri negre, întrucât deocamdată nu avem o teorie a gravitaţiei cuantice, deși există mai multe teorii propuse, precum teoria corzilor sau teoria gravitației cuantice cu bucle, însă acestea nu au fost verificate experimental şi nici nu sunt acceptate de majoritatea comunităţii ştiinţifice.

 


Reprezentare de vierme a unei găuri de vierme.
Linia verde arată scurtătura spațio-temporală, în raport cu linia roșie care indică distanța fără gaura de vierme.



În acest context, cei doi cercetători menționați mai sus au publicat un articol în Physical Review D în care susţin că gaura neagră din centrul galaxiei noastre, Saggitarius A*, ar putea să fie o gaură de vierme, o poartă spre o altă galaxiei sau chiar un alt univers.

Saggitarius A* este o gaură neagră supermasivă în centrul galaxiei noastre. Cu o masă de circa 4 milioane de ori cea a Soarelui, are o rază mai mică 0,0002 ani-lumină. Ei bine, studiind steaua S2 care orbitează la doar 17 ore-lumină de Sagittarius A*, cei doi cercetători au ajuns la concluzia că aceasta a avut acceleraţii mici, dar măsurabile, anormale – adică acceleraţii care nu erau justificate de prezenţa doar a găurii negre masive. Care ar putea să fie cauza acestor acceleraţii bizare?

De-Chang Dai şi Dejan Stojkovic susţin că steaua S2 ar putea să simtă forţa gravitaţională a unei găuri negre care se găseşte de partea cealaltă a unei găuri de vierme cu care Sagittarius A* este în contact.

Dacă într-adevăr ar exista aceste bizare găuri de vierme, adevărate tuneluri spaţio-temporale spre noi galaxii sau universuri, atunci forţa gravitaţională a obiectelor aflate în partea cealaltă a găurilor de vierme s-ar resimţi şi în universul nostru, întrucât gravitaţia se propagă în aceste noi dimensiuni, generând deviaţii ale traiectoriilor obiectelor, precum stelele, de la traiectoriile calculate cu ecuațiile teoriei lui Einstein.

Putem fi siguri că în centrul galaxiei noastre se află în gaură de vierme? Deocamdată nu, întrucât şi alte ipoteze ar explica mişcările bizare ale stelei S2, precum existenţa unei găuri negre mult mai mici decât Sagittarius A*, care încă nu a fost descoperită. O astfel de gaură neagră ar putea induce deviaţii ale traiectoriei stelei S2 faţă de cea calculată neţinând cont de prezenţa acestei noi găuri negre.

 

Este călătoria în timp posibilă?
(între min. 3:35 și 5:10 se vorbește despre cum funcționează o gaură de vierme)



În următorii 10 ani, prin noi observaţii astronomice efectuate cu telescoape din ce în ce mai precise, precum GRAVITY de la Very Large Telescope în Chile, desigur vom  avea mai multe informaţii care să permită cercetătorilor să înţeleagă mai bine cauza anomaliilor observate în traiectoria stelei S2: vor fi observate mai multe stele apropiate de Sagittariua A* şi vom înţelege dacă în centrul galaxiei noastre se găseşte o gaură de vierme sau una sau mai multe găuri negre mai mici. Dacă va fi descoperită o gaură de vierme, rămâne de înţeles cu ce anume face legătura: o altă galaxie îndepărtată sau un alt univers?

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.