Dacă oboseala pune stăpânire pe noi, este bine să nu conducem maşina, să nu luăm decizii importante şi să nu ne certăm cu cei din jur. Există însă alte lucruri pe care este bine să nu le facem atunci când suntem obosiţi; în continuare vă prezentăm o listă cu 10 activităţi pe care ar fi bine să le amânăm până când ne simţim odihniţi şi plini de energie.


Fiecare dintre noi ştie ce înseamnă oboseala, însă de multe ori nu ştim ce ar fi bine să nu facem în aceste condiţii. În continuare o listă a celor 10 activităţi care nu sunt deloc recomandate în cazul în care ne simţim foarte obosiţi:

1. Să evaluăm singuri cât suntem de obosiţi. Cei cărora le este foarte somn de obicei nu reuşesc să evalueze gradul de oboseală, şi mulţi dintre aceştia continuă să efectueze activităţi care necesită atenţie sporită, în dorinţa de a termina cât mai repede. Consecinţa este că în aceste condiţii se fac multe erori.

2. Discuţie cu partenerul de viaţă. Un studiu efectuat de către Universitatea din Berkeley şi Harvard Medical School arată că lipsa somnului afectează controlul emoţiilor, ceea ce poate genera certuri „din nimic” cu soţul sau soţia.

3. Băutul unei cafele. Mulţi cred că o cafea poate înlătura oboseala şi că ar fi cea mai bună soluţie; în realitate efectul energizant al cafeinei trece destul de rapid, iar după aceea ne simţim şi mai obosiţi; în plus, cafeina poate avea o influenţă negativă asupra somnului.

4. Activităţi fizice intense. Mersul la sala de sport atunci când suntem foarte obosiţi este dăunător; se riscă o accidentare – mai ales cei care lucrează cu greutăţi sau efectuează o activitate intensă. Cea mai recomandată este o activitate fizică lejeră şi relaxantă.

5. Consumul de alimente hipercalorice. Atunci când suntem obosiţi creierul ne sugerează să consumăm mai multe alimente hipercalorice, în încercarea de a avea mai multă energie. Doar că aceste alimente nu ne fac deloc bine; este deci indicat să nu ne încredem în aceste tendinţe de a consuma alimente cu un conţinut de zahăr sau grăsimi ridicat.

6. Un somn scurt în timpul zilei. Pare contradictorie ideea că nu e bine să dormim dacă suntem obosiţi. S-a ajuns însă la concluzia că dacă dormim în timpul zilei, riscăm să avem probleme cu somnul în timpul nopţii. Dacă totuşi nu reuşim să ţinem ochii deschişi, atunci este indicat să dormim nu mai multe de 20-30 de minute în prima parte a zilei.

7. Lucratul la un proiect important. Este clar că atunci când oboseala pune stăpânire pe noi nu este indicat să încercăm să rezolvăm probleme importante, întrucât riscăm să luăm decizii greşite. Un studiu efectuat de către Duke University Medical Center a arătat că atunci când studiem o problemă fiind obosiţi suntem tentaţi să vedem mult mai multe aspecte negative decât atunci când studiem aceeaşi problemă fiind odihniţi.

8. Schimbarea programului de odihnă. Cei obosiţi sunt tentaţi să meargă la culcare mai devreme sau să se trezească mai târziu a doua zi; se pare însă că este mai bine să menţinem programul de somn normal, întrucât schimbarea acestui program poate în final duce la înrăutăţirea calităţii somnului.

9. Consumul de alcool. Ideea conform căreia un pahar de vin ne ajută să dormim mai bine este greşită. Alcoolul înrăutăţeşte calitatea somnului, deoarece afectează somnul REM, cel profund. Alcoolul trebuie consumat cu cel puţin trei ore înainte de a dormi ca să nu influenţeze calitatea somnului

10. Social media. Statul pe Facebook sau navigarea în Internet când suntem obosiţi nu sunt indicate. Lumina ecranelor poate influenţa negativ somnul şi există şi riscul de a pune pe Internet ceva ce am putea regreta.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.