Constelaţia Hercule

Un semnal captat de astronomii ruşi în 2015 şi care pare să provină din constelaţia Hercule a suscitat multe discuţii în comunitatea ştiinţifică. Este oare vorba despre un semnal lansat de extratereştrii sau, mai banal, o interferenţă a semnalelor terestre? Astronomi din lumea întreagă încearcă să înţeleagă provenienţa acestui bizar semnal electromagnetic.


După mai bine de un an de la captarea semnalului “extraterestru” astronomii ruşi au decis, împinşi de italianul Claudio Maccone de la Institutul Naţional de Astrofizica din Italia, să anunţe această descoperire.

Pe data de 15 mai 2015 cercetătorii de la radiotelescopul rus Ratan-600, situat în Zelenchukskaya, în partea de sud a Rusiei, au captat un semnal electromagnetic intens care pare să provină de la o stea, HD164595, din constelaţia Hercule, situată la  distanţă de 95 de ani-lumină faţa de noi.

Steaua respectivă este asemănătoare Soarelui, având dimensiuni comparabile cu acesta, şi are cel puţin o planetă care orbitează în jurul ei, de mărimea lui Neptun. Durata unui an (rotaţie completă în jurul stelei) pe acea planetă este de aproximativ 40 de zile terestre. S-ar putea însă să existe şi alte planete în jurul stelei HD164595, care încă nu au fost descoperite.

La aflarea acestei veşti mulţi cercetători şi-au exprimat mirarea că o asemenea informaţie nu a fost dată publicităţii imediat după descoperire, ci după mai bine de un an de când semnalul respectiv a fost măsurat.

Semnalul electromagnetic are o lungime de undă de aproximativ 2,7 centimetri, care corespunde unei frecvenţe de 11 GHz, fiind deci un semnal de foarte înaltă frecvenţă.

Ce anume ar fi putut da naştere acestui misterios semnal?

O ipoteză este aceea că semnalul a fost generat de către o civilizaţie extraterestră foarte avansată care se află pe una dintre planetele care orbitează în jurul stelei HD164595. Ca acest lucru să fie însă posibil această civilizaţie ar trebui să aibă tehnologii la care noi nici măcar nu visăm, întrucât puterea semnalului transmis, astfel încât să fie măsurabil de pe Terra, ar fi trebuit să fie extrem de mare.

Astfel, dacă semnalul ar fi fost trimis în toate direcţiile în spaţiu, puterea necesară este de circa 100 de miliarde de miliarde de waţi!! Adică o energie de sute de ori mai mare decât energia transmisă de Soare spre Terra. Dacă semnalul ar fi fost trimis doar spre noi, energia necesară ar fi fost asemănătoare cu cea utilizată de întreaga omenire. Să existe deci o civilizaţie extraterestră la 95 de ani-lumină faţă de noi care să ne transmită semnale? Aceasta ar trebui să fie mult mai avansată decât noi ca să reuşească acest lucru. Civilizaţiile extraterestre s-ar clasifica (conform propunerii astrofizicianului rus Nicolai Kardașev) în funcţie de  resursele energetice consumate în: civilizaţii de tipul I, adică cele care  folosesc resursele energetice ale planetelor pe care au apărut; civilizaţii de tipul II, care folosesc de 10 miliarde de ori mai multă energie decât cele de tipul I, prin captarea acesteia, de exemplu, de la steaua în jurul căreia orbitează şi  civilizaţii de tipul III, care folosesc  energia unei întregi galaxii.

A descoperit oare Ratan-600 un semnal transmis de o civilizaţie avansată? Majoritatea cercetătorilor cred că semnalul măsurat nu are nimic de a face cu extratereştrii, întrucât ar fi un semnal generat chiar pe planeta noastră, frecvenţa acestuia fiind cea folosită de către televiziunea digitală. Este deci posibil să fi fost o interferenţă şi Ratan-600 să fi măsurat un astfel de semnal terestru.

Alte radiotelescoape au încercat să măsoare semnale care provin din constelaţia Hercule după ce s-a dat publicităţii descoperirea efectuată de radiotelescopul rusesc, însă nu s-a reuşit identificarea unor semnale ca cel identificat de ruşi.

În septembrie 2016 va intra în funcţiune cel mai mare radiotelescop din lume, Fast (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope), construit în China. Cu ajutorul acestui instrument puternic va fi, pe de o parte, clarificată situaţia semnalului misterios şi, pe de alta, vor fi căutate noi semnale care provin din Univers. Obiectivele sunt de a studia fenomenele astronomice şi astrofizice din spaţiu şi a căuta semnale care ar putea să provină de la civilizaţii extraterestre, ţinând cont că există multe planete relativ aproape de noi (una asemănătoare cu a noastră a fost descoperită în jurul stelei Proxima Centauri, la circa 4 ani-lumină distanţă).

Credit imagine: Wikipedia.org

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.