AMSExperimentul AMS, situat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, a măsurat un exces de antimaterie, mai exact pozitroni, provenind din spaţiu. Care să fie cauza acestui exces? Una dintre ipoteze este legată de materia întunecată. Pozitronii ar putea proveni din anihilarea particulelor şi antiparticulelor de materie întunecată. Explicaţia însă ar putea să fie mai simplă, una oarecum banală.

 

Experimentul AMS a măsurat un exces de antimaterie în spaţiu

Experimentul AMS (Alpha Magnetic Spectrometer) a fost lansat şi instalat la bordul ISS în 2011. Acest experiment, care a costat circa 2 miliarde de dolari, măsoară particulele care provin din spaţiu cu mare precizie; prezenţa unui magnet în cadrul aparatului ajută enorm, întrucât permite determinarea semnului sarcinilor electrice ale particulelor. Colaborarea AMS, condusă de Samuel Ting (laureat al premiului Nobel), a efectuat în aceşti 3 ani o serie de măsurători extrem de importante.

De ce anume este util să măsurăm particulele în spaţiu şi nu pe Pământ? Atmosfera Pământului absoarbe parte din particule sau le „deformează” caracteristicile, deoarece particulele care provin din Univers şi au energii foarte mari interacţionează cu nucleele atomilor din atmosfera terestră, generând cascade de alte particule. Ceea ce putem măsura de pe sol sunt aceste cascade. Dacă însă particulele iniţiale sunt antiparticule, cum ar fi cazul antiparticulei electronului, pozitronul, acestea nu ajung deloc la sol, întrucât vor fi anihliate de electronii pe care-i întâlnesc în atmosfera terestră.

 
Pe scurt despre AMS. Un film realizat de NASA în anul 2011.


Obiectivul AMS-ului este acela de a efectua măsurători de particule în afara atmosferei, reuşind în acest fel să capteze semnale „pure”.


Ce anume a măsurat AMS?

Un exces de pozitroni faţă de ceea ce ne aşteptam. La energii mai mari de aprox. 8 GeV (1 GeV este o unitate de energie care corespunde aproximativ masei protonului), în spectrul pozitronilor se numără mai mulţi pozitroni decât erau prevăzuţi de fenomenele pe care le cunoaştem. Acest exces ajunge la un maxim la energii de 275 GeV, după care descreşte.

Care sunt procesele care generează aceşti pozitroni?

Una dintre ipoteze, cea mai atrăgătoare, este aceea potrivit căreia pozitronii ar fi generaţi de anihilarea particulelor de materie întunecată cu antiparticule de materie întunecată. Nu vedem deci materia întunecată, însă vedem consecinţele proceselor care au loc în lumea misterioasă a materiei întunecate.

Reamintim că materia întunecată este o formă de materie care exercită forţă gravitaţională la nivel de galaxii şi grupări de galaxii, care ar trebui să fie de circa 5 ori mai mare cantitativ decât materia normală la nivelul Universului. Se bănuieşte că ar fi alcătuită din particule pe care încă nu le-am descoperit, dar pe care le căutăm de zor în experimente subterane sau la marele accelerator de la Geneva, LHC, care va reporni în 2015 vânătoarea unor noi particule.

AMS confirmă descoperirea făcută de experimentul PAMELA, care a văzut acest exces de pozitroni acum câţiva ani, însă cu precizie mai mică decât AMS.

Suntem deci siguri că am detectat semnale emise de materia întunecată?

Nu, nu este chiar aşa. O explicaţie alternativă ar putea fi cea care consideră că pozitronii au fost generaţi în urma proceselor care au loc în pulsari (stele neutronice). O explicaţie mult mai puţin exotică.

Dacă totuşi excesul de pozitroni este cauzat de materia întunecată, ţinând cont de energia acestora, s-a calculat că masa particulelor materiei întunecate ar trebui să fie în jur de 1 TeV (cam cât o mie de protoni!). Atunci LHC ar avea şanse să descopere aceste particule în următorii ani. LHC a fost îmbunătăţit în 2014, iar din 2015 va reporni cu energii ale fasciculelor de protoni mai mari decât cele care au permis descoperirea bosonului Higgs şi cu un număr de interacţiuni pe secundă mai ridicat.

În timp ce LHC va încerca să detecteze noi particule, AMS va continua să achiziţioneze date şi să efectueze măsurători de precizie ale particulelor care provin din spaţiu.Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.