În fiecare an 10 premii Ig Nobel sunt acordate cercetătorilor sau personalităţilor care au obţinut rezultate deosebit de... trăznite în diverse domenii, de la fizică la medicină, economie, biologie sau chiar artă. De multe ori aceste descoperiri par (şi chiar sunt) inutile, incredibile sau bizare şi stârnesc râsul. Vă prezentăm în continuare lista „descoperirilor” premiate pentru anul  2014.



Artă:

Premiul a fost acordat italienilor Marina de Tommaso, Michele Sardaro şi Paolo Livrea, de la universitatea din Bari, care au măsurat nivelul de durere atunci când privim o operă de artă urâtă dacă suntem „loviţi” de un fascicol laser. Dacă în locul operei de artă urâte privim o capodoperă care ne place atunci nu simţim durere, opera de artă funcţionând ca un fel de anestezie. Marina de Tommaso, care a ridicat premiul, a spus că poate ar fi o idee bună atunci când mergem la... dentist: privirea unei opere de artă care ne place.

Fizică:

Premiul a fost acordat japonezilor Kiyoshi Mabuchi, Kensei Tanaka, Daichi Uchijima şi Rina Sakai, care au măsurat forţa de frecare între o coajă de banană şi un pantof şi între coajă de banană şi asfalt, atunci când avem nenorocul să alunecăm pe o coajă de banană.

Psihologie:

Premiul a fost acordat cercetătorilor Peter K. Jonason, Amy Jones şi Minna Lyons din SUA şi Regatul Unit al Marii Britanii pentru demonstraţia lor cum că cine se culcă târziu are tendinţe narcisiste şi psihopatice mult mai ridicate decât cine se scoală devreme. Atenţie deci la noctambuli!

 

 


Neuroştiinţe:

Premiul a fost meritat de către echipa mixtă de cercetători din China şi Canada, formată din Jiangang Liu, Jun Li, Lu Feng, Ling Li, Jie Tian şi Kang Lee, care au studiat ce se întâmplă în creierul persoanelor care privesc chipul lui Isus desenat (prin prăjire diferită) pe... felii de pâine.

Sănătate publică:

Un grup de cercetători din Cehia, Japonia, SUA şi India au câştigat premiul pentru studiul efectelor asupra sănătăţii mintale a celor care au o pisică acasă.

Medicină:

Cercetători americani şi indieni au studiat efectul pozitiv pe care-l poate avea o felie de carne de porc asupra... pierderilor de sânge din nas. Pentru această descoperire au meritat Ig Nobelul pentru medicină.

Biologie:

Un grup de cercetători din Cehia, Germania şi Zambia a primit premiul pentru faptul că au demonstrat că atunci când câinii fac pipi aceştia îşi aliniază corpul cu liniile câmpului magnetic terestru.

Economie:

Premiul a fost câştigat de Institutul Naţional pentru Statistică italian (ISTAT) pentru propunerea de a creşte nivelul economiei incluzând veniturile provenind din prostituţie, vânzarea de droguri ilegale şi din contrabandă. Premiu binemeritat!

Nutriţie:

Un grup de cercetători din Spania, conduşi de Raquel Rubio, a primit premiul pentru că a reuşit să izoleze bacterii provenind din materia fecală a copiilor, transformându-le în cârnaţi probiotici...

Ştiinţe arctice:

Un cercetător din Germania şi unul din Norvegia au primit premiul pentru că au studiat cum se sperie renii de urşii albi; partea comică este că în acest studiu urşii albi erau... chiar cercetătorii costumaţi.

Citiţi mai multe despre premiile Ig-Nobel aici.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.