Nastere fetitaUn studiu recent arată că femeile stresate au şanse mai mari să nască o fetiţă. Este una dintre cauzele, susţine studiul, care au dus după tragicele evenimente de la 11 septembrie la o criză a naşterii băieţeilor – mamele au avut mai multe fetiţe decât într-o situaţie normală.

 

 

 

Un studiu de acum câţiva ani arăta că femeile care mănâncă mai mult în perioada în care rămân însărcinate ar avea şanse mai mari să aibă un băieţel. S-a descoperit deci reţeta? Un studiu recent efectuat de către cercetători de la Universitatea din Oxford arată că femeile stresate au o probabilitate mai mare de a naşte o fetiţă.


Cum au ajuns cercetătorii la o asemenea concluzie?


Au studiat un număr de 338 de femei care încercau să aibă un copil, înregistrând informaţii despre modul lor de viaţă, inclusiv nivelul de stres. Li s-a cerut eventualelor mămici să ţină un jurnal în care să înregistreze informaţii legate de modul de viaţă, inclusiv despre activitatea lor sexuală. În paralel, medicii au măsurat constant nivelul hormonilor care caracterizează stresul: atât stresul de lungă durată, care depinde de exemplu de condiţiile economice sau problemele de sănătate, cât şi cel de scurtă durată, legat mai mult de evenimente trecătoare, cum ar fi o ceartă.

Femeile au fost studiate pe o durată de 6 luni de zile. Dintre cele 338 de femei studiate, doar 130 au rămas însărcinate în cele şase luni cât a durat studiul. Dintre acestea, 72 au născut o fetiţă, iar 58 un băieţel.

S-a constatat că există o legătură între nivelul de stres şi femeile care au născut o fetiţă: femeile foarte stresate aveau o probabilitate cu 75% mai mică de a avea un băieţel decât femeile relaxate. Tipul stresului care afecta această situaţie era cel de lungă durată; cel de scurtă durată nu avea efecte asupra sexului copilului. Deci o ceartă nu afecta în niciun fel probabilitatea de a avea o fetiţă sau un băiat; problemele economice însă se pare că da: dacă mama era îngrijorată şi stresată de aceste probleme economice, ea prezenta o şansă mai mare să nască o fetiţă.

Ca exemple în acest studiu sunt date următoarele situaţii: evenimentele de pe 11 septembrie din Statele Unite şi căderea zidului Berlinului, ambele generând o situaţie de stres în urma căreia a scăzut numărul băieţeilor născuţi, respectiv a crescut numărul fetiţelor.

Nu toţi cercetătorii sunt însă convinşi de validitatea acestui rezultat, deoarece, se susţine, numărul cazurilor studiate este prea mic ca să se poată generaliza concluzia. În plus, stresul ar putea fi la rândul lui legat de alţi factori şi ar fi interesant studiul acestora. Ce anume a generat stresul? Există probleme de altă natură, sunt aceste femei stresate din motive legate de organismul lor, mai degrabă decât de factori externi?

Acest studiu face parte din categoria acelora care încearcă să găsească corelaţii ale sexului viitorului bebeluş cu diverşi factori care l-ar putea influenţa. În 2008 un studiu, efectuat şi acesta tot în Anglia, ajungea la concluzia că femeile care în perioada în care rămân însărcinate consumau mai multe calorii, în special cele care mâncau cereale la micul dejun, prezentau o probabilitate mai mare să aibă un băieţel.  Deci femeile care mănâncă mai mult ar putea naşte un băiat, iar cele stresate o fetiţă. Desigur, nu este o reţetă ideală. Cine îşi doreşte o fetiţă nu poate să îşi dorească să fie o femeie stresată.

Experţii atrag însă atenţia că nu există o reţetă ideală pentru a influenţa sexul copilului, deoarece Natura îşi spune cuvântul; în definitiv, în lume se nasc aproximativ acelaşi număr de fetiţe şi băieţei.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.