Urme peste limita normală ale izotopului radioactiv cesiu Cs-137 au fost descoperite în mistreţii din Valsesia, în nordul Italiei. Cum a ajuns acest element radioactiv în corpul acestor animale? La ora actuală încă nu se ştie.
În urma unor banale analize pentru trichineloză efectuate asupra a 27 de exemplare de porci mistreţi din Valsesia, în Piemont (nordul Italiei), nu mică a fost mirarea celor care făceau analizele să găsească urme peste limita normală de Cesiu 137 – un izotop radioactiv periculos, care a fost de exemplu emis în urma dezastrului de la Cernobîl. Urme ale acestui element au fost descoperite în limba şi diafragma animalelor.
Ce este acest Cesiu 137?
Cesiul, simbolul chimic Cs, este un element care are în nucleu un număr de 55 de protoni şi care se prezintă în natură sub formă metalică, cu punctul de topire la 280 C (deci într-o zi de vară ar fi în stare lichidă). În funcţie de numărul de neutroni care se află în nucleu poate să fie stabil (Cs-133) sau radioactiv (cum ar fi Cs-137).
Cesiul radioactiv, cel care ne interesează pe noi, şi anume Cs-137, are un număr de 82 de neutroni în nucleu, fiind, cum am spus, instabil. Se transformă cu un timp de înjumătăţire de circa 30 de ani în bariu, printr-un proces de dezintegrare beta (cu emisie de electroni şi antineutrini).
Cesiul radioactiv se formează în urma proceselor de fisiune nucleară care au loc într-un reactor nuclear. Ca urmare, în momentul în care se petrece un accident nuclear, cesiul radioactiv poate ajunge în apă şi poate contamina produsele alimentare. În felul acesta poate ajunge în final în organism unde se poate fixa în ţesuturile moi sau în oase şi muşchi, unde, prin radiaţia pe care o emite, poate genera diverse forme tumorale.
De unde provine cesiul din corpul mistreţilor? Încă nu se ştie!
La ora actuală se efectuează analize de laborator şi se încearcă reconstituirea „istoriei” mistreţilor, adică aflarea locului de provenienţă a porcilor sălbatici – erau din zona respectivă sau sunt veniţi de altundeva?
Cum au fost contaminaţi? Ce au consumat, este posibil să fie vorba de un loc sau de vreo sursă de apă contaminată? Dacă da – cum a ajuns acolo această substanţă periculoasă?
Autorităţile italiene au convocat o reuniune de urgenţă pentru a încerca să dezlege acest mister.
Mai multe detalii în Corriere della Sera (it.) şi pe Nuclear news (eng.).