Bosonul HiggsLumea ştiinţifică în fibrilaţie: este confirmată descoperirea bozonului Higgs? De la apariţia teoriei care l-a prezis acum aproape 50 de ani, bosonul Higgs a reprezentat prada cea mai dorită a cercetătorilor din domeniul fizicii particulelor elementare.

 

 

 

 

La ora actuală comunitatea ştiinţifică este în fibrilaţie: pe data de 4 iulie la Geneva vor avea loc două seminarii în care se aşteaptă confirmarea descoperirii acestei particule.



Existenţa bosonului Higgs a fost prezisă în 1964, de către fizicianul scoţian Peter Higgs. Această particulă, denumită de multe ori şi „particula lui Dumnezeu”, ar fi un semnal clar al faptului că oamenii de ştiinţă au înţeles procesul care generează masa particulelor elementare. Din acest punct de vedere ar fi mai corect să denumim  bosonul Higgs „particula Dumnezeu” (nu „particula lui Dumnezeu”), deoarece este expresia unui mecanism universal  care generează masă tuturor particulelor elementare în cadrul Modelului standard al fizicii particulelor elementare.

Vânătoarea bosonului Higgs are loc în prezent la Geneva, la acceleratorul Large Hadron Collider (LHC). Pe scurt, în urma ciocnirii fasciculelor de protoni care au viteze apropiate de cea a luminii, deci energii foarte mari, la acceleratorul LHC, care are o circumferinţă de circa 27 km, se pot forma bosoni Higgs, care se dezintegrează în alte particule care sunt ulterior detectate  în cadrul experimentelor ATLAS şi CMS.

Pe data de 4 iulie 2012, începând de la ora 9 dimineaţa (CEST) sunt prevăzute seminarii ale proiectelor de cercetare ATLAS şi CMS în care se vor anunţa ultimele rezultate (Latest update în the search for the Higgs boson).

Din veştile care deja circulă, comunitatea ştiinţifică aşteaptă un anunţ oficial extrem de important – confirmarea descoperirii bosonului Higgs.

Reamintim că deja în decembrie 2011 cele două colaborări găsiseră urme ale acestui boson. Cei interesaţi pot urmări în streaming seminariile. Pentru mai multe informaţii şi pentru streaming: http://public.web.cern.ch/public/

Dacă într-adevăr bosonul Higgs a fost descoperit va urma o perioadă extrem de importantă şi interesantă în fizica modernă – începând cu a înţelege dacă acesta este bosonul Higgs cel căutat, prezis de Modelul standard, dacă există unul singur sau mai mulţi, dacă există şi alte particule încă nedescoperite etc.

Pentru alte alte articole Scientia pe subiectul bosonului Higgs, urmaţi acest link.
De asemenea, puteţi urmări ori participa la dezbaterea de pe forum pe tema descoperirii bosonului Higgs.

 



Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.