În China  sunt folosite sisteme de recunoaştere facială pentru a identifica pietonii care traversează strada prin locuri nepermise

În mai puțin de o lună, Anul Nou Chinezesc va genera cea mai mare migrație umană de pe Terra. În timp ce mulți plănuiesc să călătorească în orașele lor de origine pentru a participa la reuniunile familiale, mai multe milioane de cetățeni chinezi au fost incluși în lista neagră de către autorități, fiind "necalificați" pentru a rezerva bilete de avion sau bilete pentru trenurile de mare viteză.

 


Pe timpul "marii migraţii" prilejuite de Anul Nou Chinezesc mai mult de 10% dintre călători vor pleca din capitala ţării, Beijing, oraşul fiind urmat de Shanghai (9,2%) şi Shenzhen (7,23%). Cele trei mari oraşe ale Chinei au populaţii uriaşe de lucrători care au familiile în alte zone ale ţării.


Acest mecanism de clasificare a cetățenilor și trecere pe lista neagră reprezintă un program pilot al sistemului de credite sociale din China (coordonat de o structură guvernamentală). Cu misiunea de "a crește gradul de conștientizare a societății chineze cu privire la integritatea cetățenilor și nivelul de încredere'', guvernul chinez intenționează să lanseze la nivel național acest sistem de clasificare până în 2020 pentru a-i evalua şi puncta pe cei 1,4 miliarde de cetățeni ai săi.

≡Sistemul de credite sociale se axează pe 4 domenii: onestitatea în activitatea guvernamentală, integritatea comercială, integritatea societală și credibilitatea judiciară.


Ce înseamnă "credit" în China


În chineză  termenul "credit" - xinyong (信用) - este un principiu de bază al eticii confucianiste tradiționale, care poate fi identificat încă de la sfârșitul secolului al IV-lea î.Hr. În contextul său original, xinyong este un concept moral care indică onestitatea și încrederea de care beneficiază cineva. În ultimele decenii, semnificația sa a fost extinsă pentru a include bonitatea financiară.

Deci, ce înseamnă "credit" în sistemul de credite sociale?

Este o chestiune pe care autoritățile chineze au explorat-o mai bine de 10 ani. Atunci când planul de construire a unui sistem de credite sociale a fost propus pentru prima dată în 2007, obiectivul principal a fost acela de a restabili ordinea în zona afacerilor prin cuantificarea credibilității financiare a întreprinderilor și a persoanelor fizice.

Treptat, domeniul de aplicare al proiectului s-a extins la alte aspecte ale vieții.

Acțiunile care pot face rău acum creditului personal includ:
nerespectarea unei rezervări la restaurant,
înșelarea în jocurile online,
postarea de recenzii false despre produse și
trecerea străzii prin locuri nepermise.


Recompensarea pentru "fapte bune"


Un aspect comun al schemelor pilot existente în China este acela de a genera un sistem standardizat de recompensare și pedepsire, bazat pe ''creditul'' unui cetățean.


Un cetățean chinez care arată "cardul încrederii"


Majoritatea orașelor-pilot au folosit un sistem de puncte, toți cetățenii primind inițial un punctaj de bază de 100 de puncte. Aceștia pot câștiga până la 200 de puncte dacă fac "fapte bune", cum ar fi angajarea în activități de caritate sau separarea și reciclarea gunoiului. În orașul Suzhou, de exemplu, se pot câștiga șase puncte pentru donarea de sânge.

A fi un "bun cetățean" este bine răsplătit. În unele regiuni, cetățenii cu punctaj mare se pot bucura de acces gratuit la săli de sport, de transport public mai ieftin și de perioade mai scurte de așteptare în spitale. Cei cu punctaje scăzute, pe de altă parte, pot întâmpina restricții la călătorii și în ce privește accesul la serviciile publice.

În acest stadiu, punctajele persoanelor sunt conectate la numărul cărții de identitate a persoanei. Dar instanța chineză de Internet (instanță specializată în cazuri care sunt în legătură cu Internetul) a propus un sistem de identificare online conectat la conturile de rețele sociale.


Expunerea publică și denigrarea cetățenilor de pe lista neagră


Publicarea online a detaliilor cetățenilor care figurează pe lista neagră este o practică obișnuită, dar unele orașe aleg să facă publică această listă într-o manieră diferită.

Mai multe provincii au folosit ecrane TV în spații publice pentru a-i expune pe cei cu probleme. În unele regiuni, autoritățile au personalizat de la distanță tonurile de apel ale datornicilor aflați pe lista neagră, astfel încât apelanții să audă un mesaj de tipul: "persoana pe care o sunați este un debitor necinstit".



Datornic de pe lista neagră, afișat pe un ecran  public în orașul Taishan


Este important ca o țară să poată aplica ordinele judecătorești, dar atunci când sistemele judiciare și legislative au o funcționare defectuoasă, așa cum este cazul în China, acest sistem de evaluare şi punctare ridică semne de întrebare... Nu cumva posibilitatea de a expune și de a pedepsi fără un proces echitabil poate duce la abuzuri de putere?

Liu Hu, un jurnalist care a criticat oficialii guvernamentali pe rețelele de socializare, a fost acuzat de "răspândirea de zvonuri și defăimare". În timp ce căuta reabilitarea prin căi de atac legale la începutul anului 2017, el și-a dat seama că a fost inclus pe lista neagră, fiind "de neîncredere", și i s-a interzis să cumpere bilete de avion.

Povestea lui Liu poate fi un incident izolat, dar demonstrează modul în care sistemul ar putea fi folosit pentru a sprijini agenda guvernului și a suprima orice nemulțumire cu privire la acesta.


Folosirea puterii volumelor mari de date


Rolul volumelor mari de date (eng. big data) în acest proiect a primit o atenție deosebită în mass-media din afara Chinei, din cauza preocupărilor legate de modul în care guvernul chinez își poate folosi puterea pentru a intensifica supravegherea societății.

De exemplu, Alibaba și Tencent, giganții chinezi în domeniul tehnologiei, colectează informații privind comportamentul financiar al utilizatorilor pe baza datelor rezultate din utilizarea rețelelor de socializare și a site-urilor de comerț electronic. Până în prezent, puține informaţii au fost făcute publice privind planul guvernului de a integra datele utilizatorilor de pe platformele online într-un sistem central supravegheat de stat.

Acest lucru se va schimba în curând. Începând cu luna decembrie 2017, Comisia Națională pentru Dezvoltare și Reformă și Banca Centrală a Chinei au început să aprobe planuri pilot de integrare a volumelor mari de date cu sistemul de credite sociale. Fiind una dintre primele provincii pilot din China, provincia Guizhou a fost selectată pentru a rula un experiment condus de guvern care constă în îmbunătățirea sistemului de credite sociale prin utilizarea volumelor mari de date.

Guizhou este una dintre cele mai sărace provincii din China și este cunoscută în principal pentru Maotai - un lichior de înaltă calitate. Această alegere aparent aleatoare a provinciei are în fapt un substrat. Începând din 2015, această zonă rurală a devenit principalul centru național în ce  privește volumele mari de date.


Xi Jinping vizitează centrul pilot privind volumele mari de date din Guizhou. Xinhua News


În 2017 Google, Microsoft, Baidu, Huawei și Alibaba au creat centre de cercetare și centre de date în acestă regiune. În 2018, Apple va urma exemplul și va transfera serverul său iCloud unei companii locale.

Poziția lui Guizhou ca centru de date al țării îl transformă într-un laborator social ideal pentru administrația locală din perspectiva experimentării sistemului de credite sociale.


Folosirea sistemului împotriva guvernului

În timp ce unii ar putea vedea sistemul de credite sociale al Chinei ca fiind ceva ce ține de ficțiune distopică, dacă este implementat corect, sistemul ar putea avea efecte pozitive - mai ales atunci când este folosit pentru a controla nivelul de responsabilitate al funcționarilor guvernamentali și al deținătorilor de afaceri.

Cele mai multe proiecte pilot vizează companiile în același fel cum vizează indivizii. Companiile al căror istoric conține activități dăunătoare la adresa mediului sau care au avut probleme cu siguranța utilizării produselor lor sunt acum expuse în mod regulat pe liste negre online.

Oficialii guvernamentali pot fi și ei găsiți pe aceste liste negre în spațiul virtual. În decembrie 2017, peste 1.100 de funcționari guvernamentali au fost incluși pe lista neagră ca fiind ''de neîncredere''. O astfel de mișcare de a expune corupția este, fără îndoială, mai benefică pentru societatea chineză decât expunerea publică a celor care au trecut strada prin locuri nepermise.

După cum susține profesorul Du Liqun de la Universitatea Peking, date fiind particularitățile societății chineze, crearea unui sistem de credite sociale ar trebui să înceapă cu construirea unui guvern de încredere.

PS. Un film recent bazat pe o idee similară este Black Mirror (Oglinda neagră) produs de Netflix. Sezonul 3, episodul 1, denumit Cădere liberă.



Sursa: China's social credit system
Articolul original a fost scris de .

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.