AlcoolismAlcoolismul cronic (sau exogenoza, cum se numeşte în limbaj medical) este responsabil de 4% dintre decesele înregistrate la nivel mondial în 2009, adică de aproximativ 2,5 milioane de persoane, potrivit unui raport al OMS (Organizația Mondială a Sănătății).

 

 

 

 

 

Bărbații sunt cei mai afectați, întrucât 6,2% dintre aceștia mor din cauza consumului de alcool, față de 1,1% dintre femei.

Alcoolul este primul factor care declanșează bolile în regiunile America și Pacificul Occidental. În Europa, este al doilea factor de risc.

În fiecare an sunt consumați, în medie, la nivel mondial, de către o persoană cu vârsta de peste 15 ani, aproximativ 6,5 litri de alcool pur. Campionii sunt vecinii noștri, locuitorii din Republica Moldova cu 18,2 litri de alcool pur care îi devansează pe cehi (16,5 litri). Românii se bucură „doar” de 15,3 litri de alcool pur pe cap de locuitor, dintre care 11,3 litri sunt declarați (înregistrați) și 4 litri nedeclarați, dintre care 4,07 litri reprezintă bere, 2,33 litri vin și 4,14 litri băuturi spirtoase.

Două treimi din alcoolul consumat în Federația Rusă este alcool puternic, față de 1/3 bere și 1% vin.

Cifrele sunt mult mai alarmante în cadrul tinerilor întrucât o persoană din patru cu vârsta sub 34 de ani moare din cauza alcoolului. Este o hecatombă cu mai multe fețe, întrucât consecinţele directe sau indirecte ale consumului de alcool sunt numeroase. Acestea nu interesează numai alcoolici cronici, ci și pe cei care consumă în cantități mici, dar în mod regulat și chiar și abuzurile din timpul unei petreceri.

Organismul este afectat prin apariția cancerelor cavității bucale, a faringelui, sânului sau ficatului. Potrivit unui studiu realizat de către Institutul Gustave-Roussy din luna martie 2013, aceste tumori sunt răspunzătoare de decesul a 15.000 de persoane în fiecare an în Franța. Urmează bolile cardiovasculare care numără 12.000 de victime anual. La care se adaugă încă 8.000 de persoane consecutiv bolilor digestive, cum ar fi ciroza sau pancreatita.

Însă consecințele nu se opresc aici. Alcoolul este implicat într-un accident rutier din trei care se soldează cu decesul unei persoane. Aproape un sfert dintre accidentele rutiere de pe teritoriile statelor din Uniunea Europeană au loc pe fondul consumului de alcool, se arată într-un studiu al Centrului european de monitorizare a consumului de substanțe (EMCDDA). Afectând  motricitatea și capacitatea de a lua decizii, alcoolul este, de asemenea, răspunzător de producerea unor accidente de muncă sau a unor comportamente violente care conduc la altercații mortale. Adolescenții sunt expuși în mod deosebit la acest tip de mortalitate, alcoolul fiind, de asemenea, implicat în jumătate din numărul de sinucideri conducând și la adoptarea unor comportamente riscante, cum ar fi, de exemplu, neprotejarea în timpul unui raport sexual. În cazurile cele mai grave, coma etilică poate conduce la deces.

Producătorii de băuturi care au în componență alcool, cum ar fi compania Heinken®, se implică în prevenirea consumului abuziv de alcool, dorind „niște consumatori responsabili”. Firma Heineken® participă la difuzarea unui program numit „2.3.4.0” care presupune nedepășirea a două pahare de băuturi alcoolice pe zi în rândul femeilor, nedepășirea a trei pahare pentru un bărbat, 4 pahare pentru o seară excepțională și măcar o zi pe săptămână fără niciun pahar de alcool. Autoritățile sanitare, printre care și OMS, fac aceleași recomandări, întrucât consumul este considerat riscant și poate deveni incontrolabil. Alcoolicul pierde capacitatea de a se abține. Consumul de alcool este ca un fel de drog.

La sfârșitul lunii februarie, Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat punerea pe piață a Selincro® (nalmefene), un medicament al cărui scop este de a reduce dorința de a consuma alcool în rândul persoanelor care prezintă o dependență la alcool care se traduce prin mai mult de 6 pahare de alcool consumat zilnic în rândul  bărbaților și 4 pahare în rândul femeilor. Potrivit laboratorului care l-a creat, acest tratament trebuie administrat „la cerere”, adică în momentul în care pacientul anticipă că există un risc de a consuma alcool. Acest medicament ar reduce în 6 luni consumul de alcool cu aproximativ 60%.

P.S. Nu există nicio legatură de colaborare între autorul articolului și firma Heineken, laboratoarele Lundbeck.

Bibliografie:
www.who.int/mediacentre/news/releases/2011/alcohol_20110211/fr/index.html
www.who.int/substance_abuse/publications/global_alcohol_report/msbgsreur.pdf
www.who.int/substance_abuse/publications/global_alcohol_report/msbgsruprofiles.pdf
www.igr.fr/fr/page/deces-lies-a-l-alcool-en-2009_5493
www.developpementdurable.heinekenfrance.fr/demarche/engagements.php
files.shareholder.com/downloads/AMDA-GGC00/2396932336x0x639298/ 77d43cbd-8e21-4970-83a7-9aed1ba5e8c3/Corporate%20Release%20No%20494.pdf

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.