Neuronii şi mintea umanăSunt gândurile, sentimentele, amintirile ori acţiunile noastre rezultatul unei simple interacţiuni între unităţile de bază ale creierului uman - neuronii - ori conştiinţa unui om reprezintă mult mai mult decât atât? Urmăriţi în continuare o scurtă sinteză a ceea ce se cunoaşte şi a ce se aşteaptă încă a fi desluşit.

 

CE CUNOAŞTEM DESPRE MECANISMELE INTERNE DE FUNCŢIONARE ALE MINŢII UMANE ?

Am fi tentaţi să afirmăm cu tărie că tot ceea ce facem noi, oamenii, de la a proiecta zgârie-nori la a compune simfonii, nu poate reprezenta produsul unei banale interacţiuni a unor celule. Şi totuşi ar putea fi aşa, deoarece tot ceea ce oamenii fac, gândesc ori simt este rezultatul acţiunii unităţilor de bază din structura creierului - neuronii.

 

 


CE ŞTIM ÎN PREZENT ?

Creierul uman conţine mai mult de o sută de miliarde de neuroni. Aşa cum o singură furnică nu ar putea construi un muşuroi, la fel un neuron nu poate "gândi", "simţi" sau "memora" de unul singur. Puterea unui neuron vine din conexiunile pe care acesta le formează cu alţi neuroni. Fiecare neuron este conectat cu nici mai mult nici mai puţin de o mie din vecinii săi. Aceste trilioane de conexiuni oferă terenul de joc pe care extrem de complexa activitate cerebrală are loc. Fiecare neuron poate să îşi activeze sau să îşi dezactiveze vecinii în funcţie de semnalele pe care le trimite, iar modelele rezultate - modele stabile de activare a neuronilor - reprezintă memoriile, imaginile şi gândurile.

CE NU ÎNŢELEGEM ÎNCĂ ?

Nu înţelegem încă relaţia dintre activitatea neuronală şi experienţele mentale. Nu ştim exact cum arată modelul neuronal al unei memorii, imagini sau gând. Nu ştim încă în ce mod să descifrăm "codul" cerebral al activităţii neuronilor. Dar se fac progrese în această direcţie. Putem monitoriza cu tehnologiile moderne disponibile în prezent felul în care diverşi stimuli şi diferite amintiri generează "aprinderea" (activarea) a sute de neuroni. Poate că aceste tehnici imagistice vor permite cândva să se treacă de la decriptarea activităţii unui grup de neuroni la înţelegerea activităţii cerebrale în întregul său, deci la descifrarea mecanismelor care duc la apariţia a ceea ce noi numim conştiinţă.



Notă: articolul de mai sus este adaptarea textului folosit în film.

Traducerea: Scientia.ro.
Credit: www.cassiopeiaproject.com.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.