BelladonnaAtropina este un alcaloid natural extras din planta Atropa belladonna sau mătrăgună – o plantă foarte toxică ce face parte din familia Solanaceae şi se găseşte în Europa, Africa de Nord sau vestul Asiei. Ingestia frunzelor de mătrăgună este în general fatală.

 

 

 

 

Efectele atropinei

Atropina acţionează la nivelul sistemului nervos vegetativ, fiind un blocant al receptorilor de tip muscarinic – intră în competiţie cu acetilcolina pentru ocuparea locurilor de activare a receptorilor muscarinici.

Atropina se absoarbe foarte bine când este administrată oral, intravenos sau la nivelul mucoasei conjunctive. După absorbţie se distribuie în tot organismul şi este metabolizată la nivelul ficatului. Concentraţia din sânge scade repede după administrare, dar acţiunea este îndelungată deoarece se leagă de receptorii muscarinici.

La nivelul inimii, atropina determină creşterea frecvenţei cardiace, iar la nivelul arterelor determină apariţia vasodilataţiei, mai ales când este administrată în doze mari.

Musculatura netedă – gastro-intestinală, genito-urinară sau bronşică, răspunde la atropină prin reducerea tonusului muscular. La persoanele cu astm bronşic apare bronhodilataţie. .

Atropina determină senzaţia de gură uscată, inhibând puternic secreţia glandelor salivare şi a glandelor sudoripare, provocând uscarea tegumentelor. Administrarea de doze mai mari inhibă secreţiile glandelor digestive.

La nivelul sistemului nervos central atropina combate efectele produse de opiacee şi produce relaxarea musculaturii striate. Atropina este folosită în tratarea bolii Parkinson, ameliorând unele dintre simptome.

Administrarea la nivelul mucoasei conjunctive determină midriază – mărirea pupilei, care poate dura până la 10 zile de la administrare (în trecut, atropina era folosită de femei pentru acest efect, de unde derivă şi numele plantei – belladonna, femeile cu pupile mari fiind considerate mai frumoase).

 



Intoxicaţia cu atropină

Intoxicaţia acută cu atropină este mai frecventă la copii şi se produce, în general, după ingestia accidentală a fructelor de mătrăgună care pot fi confundate cu cireşele negre. Se cunosc cazuri când la doze de 1000 de mg, la adult, intoxicaţia s-a ameliorat fără tratament, iar la doze de 100 de mg, tot la adult, s-a soldat cu decesul pacientului.

Intoxicaţia acută cu atropină se caracterizează prin tegumente şi mucoase uscate şi creşterea temperaturii corporale. Apare tahicardia (creşte frecvenţa cardiacă), iar la nivelul globilor oculari apare midriază (dilatarea pupilelor) şi tulburări de vedere (fotofobie, dificultăţi de acomodare).

Dozele mai mari produc stări confuzionale, delir, halucinaţii, agitaţie psihomotorie, comă sau chiar deces prin paralizia centrilor respiratori centrali.

Antidotul intoxicaţiei cu atropină este Neostigmina sau Pilocarpina. Măsurile nespecifice în intoxicaţia cu atropină includ ameliorarea simptomelor – reducerea temperaturii corporale, administrarea de barbiturice şi menţinerea echilibrului hidroelectric.

Manifestările din intoxicaţia acută cu atropină sunt asemănătoare cu cele produse şi de alţi alcaloizi extraşi din Atropa belladonna.


Indicaţii pentru administrarea atropinei

Atropina este indicată în tratarea tulburărilor de ritm cardiac, în tratarea unor simptome ale bolii Parkinson şi a astmului bronşic sau a miasteniei-gravis. Mai este folosită ca antidot în intoxicaţia cu organofosforate (unele insecticide sau gazele toxice folosite în războaie).


Obţinerea atropinei

Atropina poate fi obţinută în casă direct din plantă. Mătrăguna este o plantă înaltă, ramificată, ce creşte în pădurile de foioase în luminişuri. Pentru extragere se recoltează rădăcina şi frunzele tinere. Se folosesc mijloace de protecţie (mănuşi de cauciuc) deoarece este o plantă foarte toxică.

Din rădăcină şi frunze, după uscare, se prepară un decoct – se pun la fiert în apă rece timp de 30 de minute la foc domol, apoi se strecoară. Frunzele uscate se pot folosi ca ţigări, mai ales pentru persoanele cu astm bronşic, deoarece produce bronhodilataţie.

Fructele de Atropa belladonna sunt foarte toxice, pot provoca moartea prin otrăvire.

 

 


Bibliografie
http://en.wikipedia.org/wiki/Atropine 
http://www.pravaliata.ro/matraguna.htm

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.