Usturoiul si vampiriiÎn 1994, un grup de cercetători norvegieni a efectuat un studiu inovator analizând dacă usturoiul chiar îi ţine departe pe Nosferaţii sugători de sânge. A rezistat această credinţă arhaică rigorilor laboratorului? Aflaţi detalii în cele ce urmează.

 

 

 

 

 

Puşi în faţa unei lipse totale de vampiri dornici să se ofere voluntari pentru acest experiment, oamenii de ştiinţă au fost nevoiţi să apeleze la posibila predecesoare a lui Dracula pe scara evoluţiei - nobila lipitoare. Folosind neliniştita anelidă drept înlocuitoarea lui Tom Cruise purtând o perucă extravagantă, oamenii de ştiinţă au dezvăluit că voi, Van Helsing-ii amatori, aţi pierdut încă o armă din arsenalul nopţii. Un extras din revista Tidsskr Nor Laegeforen:

„Vampirii sunt temuţi pretutindeni, însă regiunea Balcanilor a fost bântuită în mod special. Usturoiul a fost considerat drept un antidot eficient împotriva vampirilor. Am dorit să cercetăm acest presupus efect în mod experimental. Din cauza lipsei de vampiri, am folosit lipitori. Într-un mediu de cercetare strict standardizat, lipitorile trebuiau să se ataşeze fie de o mână mirosind a usturoi, fie de una curată. Mâna mirosind a usturoi a fost aleasă în două din trei cazuri. Când au ales-o pe aceasta, lipitorilor le-au fost necesare doar 14.9 secunde pentru a se ataşa, în comparaţie cu 44.9 secunde atunci când au ales-o pe cea curată (p < 0.05). Credinţa populară conform căreia usturoiul are proprietăţi profilactice este probabil falsă. De fapt, s-ar putea ca tocmai opusul să fie adevărat. Studiul indică faptul că este posibil ca usturoiul să atragă vampirii. Aşadar, pentru a evita o dezvoltare de tipul celei din Balcani şi în Norvegia, ar trebui să se ia în considerare impunerea unor restricţii referitoare la folosirea usturoiului.”

Desigur, acest studiu pune în discuţie problemele matematice referitoare la reproducerea infinită a vampirilor şi faptul că oamenii sunt nişte vampiri jalnici, din cauza inabilităţii lor de a recunoaşte hemoglobina umană atunci când nu ţâşneşte dintr-o venă. Partea pozitivă este că studiul nu a dovedit sau infirmat faptul că lipitorile suferă de aritmomanie (tendinţa obsedantă de a număra sau de a socoti).

 

 

Articolul reprezintă traducerea articolului Probably the only medical study of the effects of garlic on vampires, publicat pe site-ul io9.com.
Traducere: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.