EinsteinPersonalitate complexă şi un om de ştiinţă vizionar, Albert Einstein este probabil cel mai cunoscut fizician al tuturor timpurilor. Mulţi au auzit de numele lui, dar puţini sunt cei care înţeleg importanţa descoperirilor acestuia. Iată în continuare câteva evenimente mai importante din viaţa sa.

 


Einstein se naşte la 14 martie 1879 în Ulm, Germania, într-o familie de evrei. Deşi astăzi este considerat unul dintre cei mai inteligenţi oameni care au trăit vreodată, în copilărie Einstein nu părea un copil prea inteligent, ba chiar din contră. Acesta începe să vorbească abia de la vârsta de 3 ani, părinţii lui considerând din această cauză că este retardat.

La vârsta de 6 ani, la insistenţele mamei sale, micul Albert ia lecţii de vioară. Einstein dovedeşte un real talent pentru vioară şi va continua să cânte toată viaţa la acest instrument.

La şcoală, profesorii îl considerau un copil problematic, deoarece nu se putea adapta sistemului de învăţământ specific şcolilor din acea perioadă, care respingea imaginaţia şi punea accent pe memorare mecanică.

Deşi nu a obţinut rezultate spectaculoase la şcoală, Einstein a fost de mic un autodidact. Încă de la o vârstă fragedă începe să studieze fizica şi matematica. La 12 ani, Einstein cunoştea întreaga geometrie euclidiană.

La vârsta de 17 ani, Einstein pleacă în Elveţia pentru a evita serviciul militar obligatoriu. Se înscrie la Universitatea Politehnică din Zürich, una dintre universităţile de prestigiu ale acelor vremuri.

De la terminarea studiilor, în 1901 şi până în 1914 când se mută în Berlin, Einstein îşi schimbă foarte des locul de muncă: lucrează ca meditator, tutore, profesor la o şcoală particulară, examinator la Institutul de Patente şi profesor universitar. În anul 1905 Einstein obţine titlul de doctor al Universităţii din Zürich cu o teză despre determinarea dimensiunilor moleculare.

În anul 1909, Einstein îl cunoaşte pe Max Planck, cu care va menţine o relaţie de prietenie întreaga viaţă, în ciuda faptului că aveau opinii politice diferite, Planck fiind un puternic susţinător al politicii Germaniei.

În 1914 se mută în Berlin, unde obţine funcţia de director al Institutului Kaiser Wilhelm şi profesor la Universitatea din Berlin.

În 1932 datorită urcării la putere a naziştilor, evreu fiind, Einstein este nevoit să părăsească Germania şi se îndreaptă spre SUA, unde este numit profesor la Institutul pentru Studii Avansate din Princeton.

Odată cu începerea celui de-al Doilea Război Mondial, Einstein publică numeroase manifeste pacifiste. Deşi era un mare pacifist, speriat de posibilitatea ca Germania să dezvolte bomba atomică, Einstein, susţinut de un număr mare de alţi fizicieni îi trimite o scrisoare preşedintelui Franklin Roosevelt în care îi explică acestuia necesitatea ca SUA să dezvolte bomba atomică înaintea Germaniei. La bombardarea oraşelor Hiroshima şi Nagasaki, acesta simte o puternică indignare, pe care şi-o exprimă public.

Einstein moare în 1955, ca urmare a unui atac de cord provocat de o afecţiune netratată a unor vase de sânge. Un medic din spitalul Princeton i-a extras creierul fără acordul familiei sale, în speranţa că se va descoperi ce l-a făcut pe Einstein atât de inteligent.

Citeşte şi:
Einstein - un geniu al fizicii
Aventura creierului lui Einstein
Greşelile lui Einstein

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.