Într-o lucrare publicată recent în revista Nature Astronomy astronomii anunță identificarea unei găuri negre care s-a format la circa 500 de milioane de ani după Big Bang (vârsta universului este estimată la circa 13,8 miliarde ani). Descoperirea s-a bazat pe analiza datelor furnizate de Observatorul în raze X Chandra (Chandra X-ray Observatory) și Telescopul Spațial James Webb (James Webb Space Telescope).

Problema cu acest tip de găuri negre, care au apărut după Big Bang până la 700 de milioane de ani, este că încă nu este cunoscut mecanismul formării lor, ceea ce duce la punerea sub semnul întrebării a modelului Big Bang însuși de către unii fizicieni.

Suplimentar, cercetătorii au descoperit că gaura neagră timpurie are o masă similară cu restul galaxiei în care se găsește, ceea ce este neobișnuit. Spre comparație, gaura neagră din centrul Căii Lactee, Sagittarius A*, are circa 0,1% din masa galaxiei.

Simulări computerizate arată că ar fi posibil ca nori enormi de gaz cosmic primordial să fi colapsat, sub acțiunea gravitației, în universul timpuriu și să fi creat găuri negre masive, cu mase de circa 100 de mii de ori masa Soarelui.

Odată cu descoperirea acestei găuri negre străvechi, apare întrebarea legitimă: ce s-a format întâi - galaxiile sau găurile negre? Cu alte cuvinte, întâi materia s-a aglutinat sub forma galaxiilor, care ulterior au dat naștere găurilor negre, sau colapsarea norilor de gaz primordial a dus direct la formarea de găuri negre, care au permis ulterior formarea galaxiilor?

→  Citiți și:
•  Istoria completă a găurilor negre
•  Formarea și evoluția universului



Surse: JSTOR și Nature

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.