DurereDurerea e o stare emoţională neplăcută resimţită mental, identificată ca luând naştere într-o anumite parte a corpului. Cu alte cuvinte este o senzaţie subiectivă. Fără "ajutorul" minţii durerea nu ar exista, zona afectată fiind caracterizată doar de inflamaţie şi edem.

 

 

 

 

Mai sunt şi alte modificări patologice, dar nu este cazul să intru în detalii... Durerea reprezintă un mecanism de apărare, creat pentru a determina fiinţa umană să protejeze zona afectată de tulburările ulterioare. Cu toate acestea, câteodată, mintea poate fi indusă în eroare, „simţind” durerea când nu există sau nereuşind să perceapă durerea atunci când există o cauză.

Este greu de spus care este cea mai puternică durere resimțită de ființa umană, întrucât gradul de tolerare și percepție diferă de la o persoană la alta, ca și timpul de expunere la factorul declanșator.
Poate că amputarea unui membru înaintea descoperirii anestezicelor sau în urma atacului unui rechin este extrem de dureroasă și duce adesea la pierderea stării de conștientă a victimei, dar este o durere de scurtă durată.

 

În cele ce urmează voi încerca să prezint condiții medicale care produc unele dintre cele mai intense dureri pe care le poate (sau nu) suporta ființa umană.

Algia vasculară a feţei este un tip de cefalee (durere de cap) care este caracterizată printr-o mare durere resimțită aproape întotdeauna de o singură parte a capului. Anumiți doctori și cercetători au descris durerea resimțită în cadrul algiei vasculare a feţei ca fiind cea mai intensă durere care poate fi suportată de ființa umană - mai intensă decât durerile resimțite în arsuri, fracturi osoase sau nașteri.

Dr. Peter Goadsby, profesor de neurologie clinică la Universitatea din California și cercetător de renume în domeniul algiei vasculare a feţei afirmă: "Algia vasculară a feţei este probabil cea mai intensă durere pe care o poate resimți ființa umană. Știu că este o remarcă destul de pretențioasă, dar dacă întrebați pacienții care suferă de algie vasculară a feţei dacă au resimțit o durere mai puternică, vor răspunde în unanimitate că nu. Femeile cu algie vasculară a feţei vor afirma că un atac de algie vasculară a feţei este mai dureros decât o naștere. Mai multe persoane care au suferit de algie vasculară a feţei s-au sinucis, ceea ce a condus la oferirea pseudonimului de "cefalee sinucigașă" algiei vasculare a feţei. Adesea, algiile vasculare ale feţei apar periodic: remisii spontane întrerup perioadele active de durere, deși aproximativ 20% dintre cei care au această afecţiune prezintă dureri care nu dispar niciodată. Cauza rămâne necunoscută. Afectează aproximativ 0,1% din populație, iar bărbății sunt mai des afectați decât femeile."1

Zona zoster (herpes zoster) este o infecție virală ce afectează rădăcinile nervoase. Se caracterizează prin durere și apariția unei benzi eruptive ce se întinde pe o singură parte a corpului. Herpes zoster poate prezenta în plus și alte simptome, în funcție de dermatomul (zonă a pielii corespunzând ramificațiilor unui nerv rahidian) implicat.  Zona zoster oftalmică implică orbita ochiului și apare la aproximativ 10-25% din cazuri. Este produsă de reactivarea virusului în teritoriul oftalmic al nervului trigemen. La anumiți pacienți, simptomele pot include conjunctivită, keratită, uveită și paralizii ale nervului optic care pot adesea determina o inflamație oculară cronică, pierderea vederii și durere invalidantă2.

Nevralgia trigeminală (tic dureros) se caracterizează printr-o durere bruscă, de tip junghi, foarte severă, de obicei unilaterală, în teritoriul uneia sau mai multor ramuri ale nervului cranian V (trigemen). Durerea este mai frecventă pe partea dreaptă. Majoritatea pacienților prezintă o leziune care comprimă nervul la locul de ieșire de la nivelul trunchiul cerebral. La pacienții cu scleroză multiplă (scleroză în plăci) există o incidență crescută a ticului dureros. Durerea este extrem de intensă, probabil una dintre cele mai intense dureri acute3.

Majoritatea pacienților care prezintă un cancer avansat suferă de durere, fie din cauza tumorii, fie ca un efect secundar al tratamentului medicamentos cum ar fi chimioterapia sau radiațiile. Deși durerea poate să fie foarte severă, nu înseamnă neapărat că tumora este în dezvoltare. O mică tumoră localizată la nivelul unui nerv poate fi agonizantă, în timp ce o altă tumoră, mult mai mare, poate prezenta o durere de intensitate redusă sau chiar să fie fără durere. Durerea din cancer variază în intensitate, durată și senzația percepută în funcție de tipul de cancer, localizare, stadiu, dar în majoritatea cancerelor durerea poate fi menținută sub control cu ajutorul analgezicelor. Poate cel mai dureros cancer și a cărei durere este cel mai greu de tratat este cel de țesut osos, întrucât medicamentele pătrund cu greu la acest nivel.

Durerea din fracturi este foarte intensă, mai ales dacă fracturile sunt întinse și interesează pachete vasculo-nervoase.

Sindromul dureros regional complex (Complex Regional Pain Syndrome) este caracterizat printr-o durere severă ca urmare a unei leziuni la nivelul osului și al țesutului moale. Poate apărea la oricine și la orice vârstă, dar este mai frecvent la femeile în vârstă de 40-50 de ani. Durerea arzătoare din SRDC este continuă și intensă, neasemănându-se ca intensitate cu durerea resimțită în urma leziunii inițiale. De obicei, afectează un braț, un picior, o gambă sau o mână. Adesea, durerea se extinde la întregul picior sau întregul braț, chiar dacă leziunea inițială a fost doar la un deget. Câteodată durerea migrează și la membrul opus. Durerea din SDRC poate persista ani întregi și nu există, în prezent, un tratament eficient. Tratamente precum terapia fizic şi terapia psihică și medicamentoasă îi ajută pe cei cu SDRC să-și continue viețile4.

Sindromul Irukandji este o condiție medicală indusă de veninul Carukia barnesi, o meduză din specia Irukandji. Acest sindrom este rar fatal, dar persoana înțepată poate deceda prin stop cardio-respirator dacă nu-i este administrat un tratament medicamentos în timp util (aproximativ 20 de minute). Majoritatea înțepăturilor au loc în timpul sezonului de vară în North Queensland (Australia). Deoarece meduza este foarte mică, iar veninul este injectat doar prin intermediul extremității nematocistului, înțepăturile pot fi rar observate la început (fiind asemenea unei înțepături de țânțar). Simptomele devin în mod treptat evidente și din ce în ce mai intense în următoarele 5-120 de minute (30 de minute în medie). Sindromul Irukandji include o mulțime de simptome sistemice: cefalee intensă, dureri de spate, dureri musculare, dureri abdominale și toracale, greață și vărsături, transpirații, hipertensiune, tahicardie și edem pulmonar. Un simptom neobișnuit asociat sindromului este o senzație de "moarte iminentă". Pacienții sunt atât de siguri că vor muri încât îi roagă pe doctori să-i omoare pentru a scăpa. Simptomele dispar între 4-30 de ore, dar poate dura și până la două săptămâni  până să fie vindecate complet5.  

Desigur, nu trebuie să uităm alte dureri intense din: infarctul de miocard, hernia discală, artrită, migrenă, sciatică, arsuri, colica nefretică (litiaza urinară sau piatra la rinichi), apendicită, pancreatită, gută, endometrită, durerea testiculară (în urma unui incident sportiv sau a unei afecţiuni medicale) după o intervenție chirurgicală sau durerile din timpul ciclului menstrual.





Surse:
1 www.aafp.org/afp/2005/0215/p717.html
2 www.aafp.org/afp/2002/1101/p1723.html
3 www.iasp-pain.org/AM/Template.cfm?Section=Classification_of_Chronic_Pain&Template=/CM/ContentDisplay.cfm&ContentID=16276
4 www.ninds.nih.gov/disorders/reflex_sympathetic_dystrophy/reflex_sympathetic_dystrophy.htm
5 en.wikipedia.org/wiki/Irukandji_syndrome

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.