Este unul dintre lucrurile pe care le știm cu siguranță: Soarele este galben. Dar este galben? Nu, nu este. În fapt Soarele, văzut din spațiu, este alb. Și are sens să fie așa, de vreme ce lumina solară reprezintă chiar definiția luminii albe, căci conține radiație electromagnetică de diferite frecvențe, asociate diferitelor culori ale luminii vizibile (Citește mai mult: Spectrul electromagnetic).

Bun, Soarele este alb. De ce-l vedem galben? Răspunsul pe care o să-l găsiți cel mai adesea este următorul: pentru că atmosfera terestră reflectă radiația solară asociată culorii albastre, iar această împrăștiere a fotonilor „albaștri” dă nuanța albastră cerului și face ca Soarele să pară galben.

Problema este că această opinie nu este, în fapt, împărtășită de mulți astronomi. Sunt mai multe explicații posibile, pe care le vom menționa imediat, dar trebuie știut că faptul că percepem Soarele ca fiind galben este considerat de mulți astronomi ca find un paradox, „Paradoxul Soarelui galben”.

 

Spectrul electromagnetic. Dispersia luminii printr-o prismă

 

Dispersia luminii. Prismă
Modul în care lumina albă este transformată, la trecerea printr-o prismă, în culorile fundamentale.

Culorile fundamentale se găsesc între următoarele lungimi de undă:
• Roşu: 610 - 700 nm
• Portocaliu: 590 - 610 nm
• Galben: 570 - 590 nm
• Verde: 500 - 570 nm
• Albastru: 450 - 500 nm
• Indigo: 430 - 450 nm
• Violet: 400 - 430 nm

 

Soarele, în diverse lungi de undă



De ce Soarele pare galben?

Iată o serie de posibile explicații:

1. Împrăștierea Rayleigh

Împrăștierea Rayleigh sau Dispersia Rayleigh, numită astfel după fizicianul britanic Lord Rayleigh, este împrăștierea elastică a radiației electromagnetice de către particule de dimensiuni mult mai mici decât lungimea de undă a radiației (de exemplu atomi sau molecule). Culoarea albastră a cerului senin se datorează împrăștierii Rayleigh a luminii solare în atmosfera Pământului.

Problema este că, în fapt, cantitatea de lumină albastră dispersată de atmosfera terestră este mult prea mică pentru a avea un efect atât de mare asupra modului în care percepem Soarele.


2. Soarele pare galben, ca rezultat al distorsionării percepției, pe fundalul albastru al cerului


Știm că fundalul poate schimba percepția. O anumită culoare poate părea diferită pe fundaluri diferite. Dar se apreciază că dacă asta ar fi explicația, atunci și norii ar trebuie să pară galbeni, și nu par.


3. Soarele este galben în apropierea orizontului

Atunci când Soarele este deasupra capului, lumina acestuia este foarte puternică și nu poate fi privit. Atunci când Soarele este mai aproape de orizont, mai multă lumină solară este împrăștiată de atmosfera terestră și putem privi Soarele. Culoarea Soarelui se schimbă la orizont, ca urmare a modificării modelului de împrăștiere. Poate că acesta este motivul pentru care ne reprezentăm Soarele ca fiind galben. Calcule efectuate pentru a vedea cum evoluează lumina solară, ca urmare a interacțiunii cu atmosfera terestră, par să să sprijine această teorie.

Ce știm, așadar, este că Soarele pare galben ori cel puțin acesta este lucrul pe care-l credem despre Soare, dar, în realitate, privind din afara atmosferei terestre, culoarea acestuia este albă. De ce Soarele pare galben este încă subiect de dezbatere între fizicieni...



Sursa: The Yellow Sun Paradox

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.