Băiat şi fatăUn sondaj recent realizat de către fundaţia spaniolă BBVA dezvăluie că majoritatea oamenilor din ţările dezvoltate este în favoarea tehnologiilor reproductive de tipul fertilizării in vitro. Dar majoritatea este împotriva folosirii acestor tehnologii pentru a alege sexul copilului.

 

 

 

 

Futurologul George Dvorsky, de la Sentient Developments se întreabă de ce există aceste prejudecăţi. El este uimit de faptul că oamenii sunt în favoarea creării de copii în eprubete, dar împotriva alegerii unui ovul fertilizat care va da naştere unui băiat şi nu unei fete. El este de părere că acest lucru nu are sens.

 

 



Acesta scrie:

„Cuplurile din ţările dezvoltate, unde discriminarea sexuală şi înclinaţiile sunt mai puţin prezente, ar trebui să poată folosi alegerea sexului în scopuri de echilibrare familială. Sunt absolut uimit că acesta nu este încă un drept în unele ţări, inclusiv în Canada, unde cuplurile şi doctorii lor riscă mari amenzi şi chiar pedeapsa cu închisoarea pentru astfel de practici. Clar, nu toate ţările sunt pregătite pentru alegerea sexului; India şi China ne vin cu siguranţă în minte la acest capitol. Dar aceasta nu este problema noastră şi nu este nici vreun indicator al modului în care selecţia sexului ar fi folosită aici. Ideea că această practică ar da complet peste cap echilibrul dintre sexe din ţările dezvoltate este teribil de greşită şi nu se bazează pe dovezi reale. Luând în considerare tendinţa cuplurilor de a avea câte 2 copii, există o mare şansă ca acestea să aleagă să aibă un băiat şi o fată.

Un alt argument împotriva selecţiei sexului este acela că ea ar fi prejudicioasă prin însăşi natura sa – ca însăşi prezenţa preferinţelor indică faptul că anumite înclinaţii către un sex sau altul există încă şi vor continua să se consolideze. Deşi acesta este un argument mai nuanţat, el nu ia totuşi în considerare un aspect irefutabil al condiţiei umane: suntem o specie care cuprinde două sexe, iar diferenţele dintre acestea chiar există.”


Cred că acest argument are câteva lipsuri. Mai întâi, nimic bun nu poate ieşi dintr-o politică etică despre care se spune că nu este adecvată pentru anumite ţări. Până la urmă, ce înseamnă asta? Că oamenii din India şi China sunt prea sălbatici pentru a face alegeri etice pentru ei înşişi? Aceasta este o afirmaţie pentru şi simplu inacceptabilă.

Lăsând deoparte această problemă de bază, cred că ideea de a alege sexul copilului este atât de dezagreabilă în ochii oamenilor pentru că aduce ideea de designer de copii. Dacă alegem sexul copiilor noştri, ce altceva mai alegem? Nivelul de inteligenţă, culoarea părului, orientarea sexuală, o înclinaţie pentru calambururile proaste?

Tind să fiu uşor de acord cu Dvorsky atunci când spune că aceasta este o prejudecată învechită, din simplul motiv că am impresia că ne îndreptăm către o lume unde oamenii bogaţii îşi pot crea propriii copii şi o vor şi face. Acesta ar putea fi un bun moment pentru a decide ce este şi ce nu este potrivit să alegem pentru un viitor copil. Poate că, din punct de vedere etic, alegerea sexului copilului tău nu este acelaşi gen de problemă cu alegerea capacităţii lui intelectuale sau a orientării lui sexuale. Nu pretind că deţin răspunsurile, dar apreciez atunci când oamenii au curajul să pună anumite întrebări.

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Will-it-soon-be-acceptable-to-select-the-sex-of-your-baby?, publicat de io9.com.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.