Se consideră, în genere, că personalitatea, adică un anumit tipar specific persoanei de gânduri, sentimente și comportamente, este fixă. Și, pe lângă ce spun psihologii, asta observăm în jurul nostru, în sensul că foști colegi de școală, indiferent de nivelul studiilor, nu se schimbă substanțial odată cu trecerea timpului. Și totuși unii se schimbă... Iată care sunt evenimentele din viață care lasă urme asupra personalității.

O echipă de cercetători din Germania și Elveția au făcut o metaanaliză (analiză extinsă a multiple studii) a cercetărilor din ultimii 30 de ani, pentru a observa dacă personalitatea suferă schimbări sau nu după evenimente majore din viață. Rezultatul metaanalizei a fost publicat în Revista europeană de personalitate (European Journal of Personality) și poate fi citit integral aici.

Evoluția trăsăturilor de personalitate, evaluate cu modelul „Big five”

Cercetătorii s-au bazat pe 44 de studii care au urmărit cele cinci mari trăsături de personalitate ale subiecților înainte și după o serie de evenimente (le găsiți menționate mai jos), studiile incluzând 121.187 de participanți în total.

Instrumentul de măsură a evoluției personalității a fost modelul de evaluare a personalității „Cele cinci mari trăsături” (eng. Big five). „Big five” este considerat cel mai bun instrument de evaluare a personalității, acesta axându-se pe cinci mari trăsături de personalitate: extraversiunea, agreabilitatea, conștiinciozitatea, emoționalitatea (nevrozismul) și deschiderea (la minte).

→  Un articol introductiv cu privire la modelul „Cele cinci mari trăsături” puteți citi aici.

Autorii metaanalizei s-au concentrat pe zece evenimente din viață:
(1) intrarea într-o nouă relație
(2) căsătoria
(3) nașterea unui copil
(4) separarea
(5) divorțul
(6) văduvia
(7) absolvirea școlii
(8) primul loc de muncă
(9) șomajul
(10) pensionarea.

Care sunt evenimentele cu cel mai mare impact asupra personalității?

Absolvirea școlii, primul loc de muncă, o nouă relație, căsătoria și divorțul au fost corelate cu cele mai mari schimbări de personalitate.

Mai exact, intrarea într-o nouă relație și divorțul a părut să-i facă pe participanți mai conștiincioși, adică au devenit mai consecvenți și mai disciplinați.

Primul loc de muncă a crescut conștiinciozitatea într-o măsură și mai mare.

Căsătoria a fost legată de o diminuare a deschiderii, pe măsură ce oamenii au devenit mai previzibili și cu o mai mare aversiune la schimbare.

Absolvirea școlii a scăzut nevrozismul (emoționalitatea), pe măsură ce subiecții au devenit mai calmi și mai încrezători.

Modificările de personalitate identificate au fost destul de mici, dar cercetătorii estimează că aceste mici modificări ar putea echivala cu schimbări mari de personalitate în timp.

Cercetări anterioare au arătat că personalitatea se „îmbunătățește” adesea odată cu vârsta. Psihologii au numit această constatare „principiul maturității”, pornind de la observația că oamenii tind să devină mai extravertiți, mai agreabili, mai conștiincioși și mai puțini nevrotici pe măsură ce îmbătrânesc. Transformarea este lentă, neobservată de individ, dar, după mulți ani, când aceste diferențe sunt deja semnificative, la o autoanaliză devin clare pentru fiecare dintre noi.

O excelentă carte de psihologie, peste care am dat recent, Cum gândim în viața de zi cu zi, scrisă de un colectiv de psihologi români, o puteți găsi aici.



Sursa: Big Think
Credit imagine depositphotos.com

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.