Un grup de cercetători de la Yale University în colaborare cu cercetători de la compania Microsoft au răspuns, cu ajutorul unui software care este capabil să recunoască expresiile întipărite pe feţele persoanelor, la întrebarea dacă femeile sunt mai expresive decât bărbaţii. Mai mult, întrucât studiul a fost efectuat asupra a mai bine de 2.000 de persoane din diverse ţări, au fost observate o serie de (aparente) diferenţe privind comportamentul acestora, în funcţie de ţara din care proveneau.

Femeile au o gamă de expresii, se credea, mai bogată decât bărbaţii. Acestea exprimă disperarea, se bucură, se miră sau se supără prin intermediul unor serii de expresii întipărite pe faţă care, de multe ori, sunt uşor de descifrat. Ajunge să ne gândim la femeile din familia noastră şi suntem imediat capabili să ni le imaginăm în momente diferite, cu diferite expresii ale feţelor. Zâmbesc sau sunt încruntate? Au o expresie de mirare, cu sprâncenele ridicate sau, dimpotrivă, de dezgust, strâmbând din gură? Nu doar femeile însă au o gamă bogată de expresii ale feţei, ci şi bărbaţii. Se credea însă că bărbaţii sunt mai puţin expresivi, aceştia având un număr limitat de expresii pe care le tot folosesc. Femeilor li se citeşte pe faţă starea emotivă în timp ce bărbaţii reuşesc să ascundă emoţiile. Sau, cum spunea regizorul Sergio Leone despre Clint Eastwood, acesta ar avea doar două expresii: cu sau fără pălărie.

Este însă acest lucru adevărat, au bărbaţii o expresivitate redusă faţă de femei?

Pentru a răspunde la această întrebare un grup de cercetători de la Yale University, în colaborare cu alte institute ştiinţifice şi cu cercetători de la Microsoft, a efectuat un studiu ştiinţific, rezultatele acestuia  fiind recent publicate în revista PLOS One.

Până în prezent marea parte a studiilor de acest gen au luat în considerare doar surâsul persoanelor, şi ajungeau la concluzia că femeile (care surâd mai mult) sunt mai expresive decât bărbaţii. Există însă o gamă foarte vastă de expresii care trebuie luate în calcul dacă vrem un rezultat mai serios. Este exact ceea ce şi-au propus cercetătorii americani, care au recrutat un număr de 2.106 voluntari din Franţa, Germania, China, SUA şi Marea Britanie. Participanţilor la test le-au fost arătate o serie de 10 filmuleţe şi pe durata vizionării expresiile fetelor erau înregistrate cu ajutorul unei camere web. Ulterior, cu ajutorul unui software de analiză facială pus la punct de către Microsoft s-au analizat expresiile celor recrutaţi.

S-a ajuns la concluzia că femeile şi bărbaţi au cam acelaşi număr de expresii faciale, însă acestea se manifestă în emoţii diferite.

Femeie surâd mai mult decât bărbaţii şi au o tendinţă mai mare de a-şi ridica sprâncenele, ceea ce se întâmplă, susţin cercetătorii, mai ales în cazul fricii sau al tristeţii. Bărbaţii se încruntă mai des, ceea ce ar reprezenta o manifestare a furiei, a concentrării intense sau a unei stări de confuzie.

Stările emotive ale unei persoane nu depind atât de sexul acesteia, cât de starea de spirit şi caracterul persoanei. Astfel, mulţi bărbaţi pot avea game expresive mai mari decât anumite femei sau invers. În medie însă, cantitatea expresiilor feţei este aceeaşi şi la unii şi la ceilalţi.

Cercetătorii au observat însă o serie de diferenţe în funcţie de regiunea de provenienţă a celor care au participat la test. Astfel, s-a constatat că femeile din SUA  erau cele care surâdeau cel mai mult, în timp ce femeile din Germania şi Marea Britanie se încruntau mai puţin ca celelalte. Totuşi, ţinând cont de faptul că participanţii la test erau conştienţi de faptul că erau filmaţi, este posibil ca acest lucru să fi avut o influenţă asupra reacţiilor acestora.

Credit imagine: www.anxiety.org/facial-expressions-positive-attention-can-trigger-anxiety

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.