Spălat pe mâiniSpălarea mâinilor cu săpun şi apă sau un dezinfectant pe baza de alcool timp de 20 - 30 de secunde poate ajuta la prevenirea transmiterii de virusuri, cum ar fi cel al gripei. Între 1918 şi 1920, o epidemie de gripă a "măturat" întreaga lume.

 

 

 

 

Atunci, a fost infectată mai mult de un sfert din populaţia lumii şi au murit între 50 şi 100 de milioane de oameni.

Dacă un focar similar ar apărea astăzi, vaccinurile ar putea fi de folos, dar este posibil ca producţia de vaccin să nu fie realizată în timp util pentru a avea un efect semnificativ. În plus, spitalele vor fi probabil supraaglomerate, lăsând mulţi pacienţi să fie îngrijiţi de către membrii familiei la domiciliu.

În această situaţie, intervenţiile non - farmaceutice (INF), ar putea fi critice pentru a reduce răspândirea infecţiei, spun Richard Larson şi Stan Finkelstein, membri ai MIT Diviziei de Inginerie a Sistemelor (DIS), care doresc ca informaţiile cu privire la modul în care se poate împiedica răspândirea gripei între membrii familiei şi alte grupuri de persoane care locuiesc sau lucrează în cartierele apropriate să fie cât mai cunoscute.

"Ne-am gândit să ne focalizăm atenţia la nivelul familiilor şi să vedem dacă există măsuri de prevenţie ieftine şi care să se poată realiza cu uşurinţă, pe care oamenii ar putea să le aplice pentru  a avea grijă de cei dragi şi pentru a minimiza în acelaşi timp probabilitatea de a fi infectaţi", spune Larson, profesor de Sisteme de Inginerie la Mitsui.

Larson şi Finkelstein - un om de ştiinţă cercetător senior în ESD - şi colegii săi, au descoperit că modalităţi de prevenţie simple, cum ar fi: spălarea cu atenţie a mâinilor, purtarea măştilor şi controlarea temperaturii, a umidităţii şi a circulaţiei aerului, ar putea ajuta la reducerea riscului răspândirii gripei de la o persoană bolnavă. Ei au publicat constatările lor în numărul din decembrie 2011 al revistei Disaster Medicine and Public Health Preparedness, publicat de Asociaţia Medicală Americană.

Deşi recomandările acestora se concentrează asupra pandemiei de gripă, strategiile ar putea împiedica, de asemenea, răspândire gripei sezoniere obişnuite, care de obicei ucide aproximativ 30.000 de persoane pe an în Statele Unite.

 

 

Lupta împotriva contracarării gripei

Motivat în mare parte de îngrijorarea în creştere privitor la tulpinile de gripă potenţial devastatoare, cum ar fi H5N1 (gripa aviară), Larson şi Finkelstein au studiat gripa pe parcursul  ultimilor cinci ani, concentrându-se asupra modalităţilor non-medicamentoase de a preveni răspândirea bolii. În noua lor lucrare, aceştia au evaluat rezultatele a 40 de studii legate de eficienţa diferitelor intervenţii non-farmaceutice şi au identificat abordări care au demonstrat faptul că reduc transmiterea de virusuri gripale.

Virusul gripal se transmite atunci când o persoană infectată tuşeşte, strănută, vorbeşte sau respiră, eliminând particule care conţin virusul. Aceste particule pot intra în contact direct cu o altă persoană, pot acoperi suprafeţe atinse de alte persoane sau pot pluti prin aer, caz  în care altcineva le poate inhala.

Pentru a preveni transmiterea, cercetătorii recomandă următoarele etape:

Spălarea insistentă a mâinilor după părăsirea camerei unui bolnav. Acest lucru presupune spălarea cu apă şi săpun sau un dezinfectant pe bază de alcool a mâinilor timp de 20-30 de secunde sau cantitatea de timp necesară pentru a cânta "Happy Birthday", de două ori.

Purtarea unei măşti. Deşi este încă nelămurit pe deplin dacă măştile pot bloca viruşii din aer, "un singur lucru am învăţat din literatura de specialitate pe care am analizat-o şi anume acela că dacă persoană sănătoasă poartă o mască şi intră într-o cameră unde se află o persoană infectată şi atinge suprafeţele infectate, masca îngreunează atingerea nasului sau gurii", spune Finkelstein, care este, de asemenea, profesor asociat la Harvard Medical School.

Instalarea filtrelor de aer. Eficienţă ridicată a filtrelor particulelor de aer (HEPA), poate elimina aproape 98% din particulele virale. Purificatoarele portabile de aer pot fi de folos, de asemenea, alături de prezenţa unui ventilator de fereastră, poziţionat la  fereastra persoanei suferinde.

Controlul temperaturii şi al umidităţii. Temperaturile mai ridicate şi nivelul de umiditate crescut pot ucide sau dezactiva viruşii.

Instalarea unei lumini ultraviolete. Lumina UV are rol antimicrobian şi aerul portabil purifică aerul atât cu ajutorul celor două lămpi UV şi cât şi prin intermediul filtrelor HEPA, putând fi achiziţionate pentru o sumă cuprinsă între  $180 - $370.

Există deja dovezi că aceste măsuri pot reduce transmiterea gripei. "Nimic din ceea ce propunem nu este controversat," susţine Larsone. "Contribuţia noastră a fost aceea de a verifica sistematic decenii de literatură de specialitate şi se bazează pe selecţia acelor materiale pe care le-am considerat reprezentative".

Minimizarea riscurilor

Pentru a calcula rata de răspândire a gripei, Larson şi Finkelstein multiplică numărul de persoane cu care bolnavul vine în contact într-o zi cu probabilitatea că infecţia se va răspândi de la persoană infectată la o persoană susceptibilă. Această rată poate fi redusă, atât prin diminuarea numărului de contacte cu o persoană bolnavă, cât şi prin respectarea măsurilor descrise mai sus.

"Nu se va reduce riscul la zero, dar ştim sigur procentul cu care va scădea riscul de infectare folosind aceste măsuri preventive? Nu, dar suntem siguri că este semnificativ, dacă majoritatea acestor măsuri sunt respectate", spune Larson.

Costul acestor măsuri preventive variază de la doar câţiva dolari la 1.000 dolari, în funcţie de cât de multe dintre acestea sunt adoptate. Unele, cum ar fi spălarea cu conștiinciozitate a mâinilor şi purtarea de măşti, au costuri neglijabile, în timp ce filtrele de aer şi alte tehnologii pot costa până la câteva sute de dolari. Cu toate acestea, urmarea oricăror paşi dintre aceştia este cu siguranţă mai bună decât a nu face nimic, susţin  cercetătorii.

Lucrarea "oferă dovezi concludente ale faptului că simplele măsuri preventive de igienă şi mediu pot reduce transmiterea gripei în mediul familial", spune Allison Aiello, profesor asociat de epidemiologie la University of Michigan School of Public Health. "Toate acestea pot fi uşor puse în aplicare [în gospodărie sau la locul de muncă], dar acestea trebuie să fie difuzate alături de aspecte educative privind modul de a utiliza aceste măsuri în mod eficient", adaugă Aiello, care nu a fost parte a echipei de cercetare.

Finkelstein şi Larson plănuiesc să se întâlnească cu oficialii Centrelor pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor (CDC) pentru a prezenta concluziile lor şi să-i încurajeze pentru a adăuga aceste măsuri la lista oficială de recomandări, pentru a ajuta la combaterea gripei.

"Este o investiţie destul de bună pentru a reduce probabilitatea de a fi infectat", spune Larson. "Sperăm că CDC va ţine cont de acest lucru şi vor include propunerile noastre în setul de informaţii destinat educării publicului".

 



Traducere după stop-the-flu-1207.
Traducerea: Ecaterina Pavel

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.