Virus vaccin În contextul noii gripe, gripa porcină, dacă aţi avut cel mai mic interes asupra subiectului, cu siguranţă aţi aflat că cercetătorii se străduiesc să găsească un vaccin împotriva virusului ce provoacă boala. Dar cum funcţionează un vaccin şi cum ne protejează acesta de infecţia cu un microb? Din ce este constituit un vaccin?

 

Un vaccin nu are sarcina de a ucide virusul prin sine însuşi. Acesta funcţionează ca un catalizator pentru sistemul imunitar, stimulând producerea de anticorpi. Astfel, după injectarea în organism a unei cantităţi mici de vaccin, în cazul în care virusul pentru care vaccinul este creat reuşeşte să pătrundă în corp, armata de anticorpi şi celule specializate în apărarea organismului sunt gata pentru a-l ucide.

DIN CE ESTE CREAT VACCINUL?

Majoritatea vaccinurilor sunt create în laborator şi conţin viruşi ori bacterii care au fost slăbite (culturi speciale care atenuează virulenţa microbilor) ori omorâte. Altele conţin toxine inactive, căci uneori aceste toxine, iar nu microorganismele, provoacă boala.

 

 

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU VACCINUL ODATĂ INTRAT ÎN ORGANISM?

Odată ajuns în organism, elementele componente ale vaccinului se disociază. Pe de-o parte, substanţa salină, histidina etc. sunt absorbite în sânge şi eliminate prin urină. În schimb antigenul vaccinului (bacterii ori viruşi modificaţi) este preluat de celule ale sistemului imunitar, absorbit de acestea, mărunţit, iar apoi rămăşiţele sunt transportate la suprafaţa celulelor care călătoresc prin sistemul limfatic către nodulii limfatici. Aici multe celule specializate ale sistemului imunitar vor recunoaşte "ameninţarea" şi vor începe producerea de anticorpi specializaţi împotriva acesteia. Întregul proces durează în jur de 2 săptămâni. Aceasta înseamnă că dacă aveţi deja virusul în organism cel mai probabil vaccinul nu va avea nici o acţiune asupra acestuia, căci perioada în care acesta îşi produce efectele este, aşa cum am spus, de 2 săptămâni.

 

Dezvoltare vaccin gripa aviară

 

POT EXISTA EFECTE SECUNDARE DUPĂ ADMINISTRAREA UNUI VACCIN?

În funcţie de vaccin şi de organismul căruia i se administrează vaccinul, pot apărea efecte secundare. Acestea sunt dintre cele mai diverse, ca de exemplu dureri de cap ori vărsături, dar uneori există şi manifestări mai severe. Cu toate acestea, beneficiile vaccinării sunt de regulă incomparabil mai mari decât suferinţele probabile produse de efectele secundare.

ADMINISTRAREA UNUI VACCIN GARANTEAZĂ PROTEJAREA DE UN ANUME MICROB?

Lucrurile nu sunt atât de simple. În esenţă, sunt doi factori care influenţează eficienţa unui vaccin: vârsta pacientului şi potrivirea dintre tulpina virusului ce a infectat organismul şi virusul folosit pentru crearea vaccinului (în cazul în care vaccinul are rolul de a proteja împotriva unui virus). Factorul vârstă se explică prin faptul că, după cum am afirmat mai sus, nu vaccinul în sine este cel care luptă împotriva microbului, ci  importantă este reacţia organismului care, prin vaccinare, se pregăteşte împotriva infecţiei. Este important de reţinut că şi în cazul în care eficienţa unui vaccin nu este maximă, de multe ori previne apariţia unor complicaţii care în lipsa vaccinării au o mai mare probabilitate de apariţie.

DE CE ESTE NEVOIE DE VACCINAREA ANUALĂ?

Într-adevăr, în unele cazuri, cum este cel al gripei, este necesară vaccinarea anuală. Motivul este natura mereu schimbătoare a microbilor. Vorbind despre gripă, simultan în lume circulă mai multe tulpini. Prin urmare vaccinul trebuie să ţină cont de acest lucru şi să includă cele mai probabile tulpini în vaccin. Niciodată nu vor putea fi incluse toate.

 

___________
BIBLIOGRAFIE:
http://en.wikipedia.org/wiki/Vaccine
http://www.wisegeek.com/how-does-a-vaccine-work.htm
http://www.cdc.gov/flu/about/qa/vaccineeffect.htm

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.