MagneziuCorpul uman conţine aproximativ 21 g de magneziu, din care mai mult de 2/3 se regăseşte în oase. Magneziul este un oligoelement indispensabil organismului. Rolul magneziului nu a fost pe deplin explorat încă. Studiul prezentat în continuare face puţină lumină.

 

 

 

 

Oligoelement: element care se găsește în organism în cantităţi foarte mici, îndeplinind, în unele procese biologice, rolul de catalizator.

 

În încercarea de a contribui la clarificarea importanţei magneziului în organism, cercetătorii de la Yale University School of Medicine au realizat un studiu plecând de la premisa că un consum zilnic de magneziu asigură creşterea densităţii osoase în cazul fetelor. Studiul s-a derulat pe o perioadă de un an, pe fete caucaziene (de rasă albă, pentru a evita influenţa unor posibile variaţii genetice de la o rasă umană la alta), deplin sănătoase, cu vârsta între 8-14 ani, vârstă care coincide unei creşteri osoase rapide şi unui deficit relativ de magneziu.

Cercetătorii au împărţit fetele în două grupe egale. Fetelor din prima grupă li s-au administrat doze zilnice de 300 mg de magneziu, pe când fetelor din grupa a doua li s-au dat pilule placebo. Placebo este un medicament lipsit de orice principiu activ, folosit în acest caz în scop experimental. Nici una dintre fete nu ştia dacă primea pilula de magneziu sau pilula de placebo. De asemenea, nici cercetătorii ce măsurau densitatea şi lungimea oaselor fetelor nu ştiau care luase magneziu şi care luase placebo. Procedura aceasta experimentală poartă denumirea de "dublu oarbă" şi asigură că dezvoltarea fetelor nu a fost influenţată de autosugestie sau alte efecte psihice, iar studiul oaselor lor nu este influenţat de aşteptarea cercetătorului spre un anumit rezultat.

Fetele de 8-14 ani care îşi asigură necesarul zilnic de magneziu vor avea un sistem osos mai rezistent şi chiar vor creste puţin mai înalte, confirmă studiul.


Rezultatele cercetării au demonstrat o creştere semnificativă a conţinutului mineral al oaselor de la nivelul coapsei. Aceasta înseamnă că acele oase erau mai dense, aşadar de mai rezistente. Măsurătoarea densităţii oaselor s-a făcut cu raze X. În plus, primul grup a înregistrat o creştere a mărimii oaselor cu 3% faţă de al doilea. Rezumatul studiului acestuia poate fi citit în The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism preluat de Natural News.com.


 

„Nu trebuie să mire pe nimeni că suplimentul de magneziu are ca rezultat creşterea densităţii osoase”, declară Mike Adams, autorul cărţii „Cele şapte legi ale nutriţiei” („The seven laws of nutrition”). „Combinat cu expunere solară pentru sinteza vitaminei D plus un consum sănătos de alimente care conţin calciu, magneziul completează puzzle-ul ducând la o sănătate excepţională pentru femeile de toate vârstele”, completează acesta.


Necesarul zilnic de magneziu

Necesarul zilnic de magneziu este acelaşi pentru fete şi băieţi între 9 şi 13 ani, anume 240 de mg. Însă apoi apar diferenţe. Pentru fete între 14 şi 18 ani, necesarul zilnic este de 360 mg, scăzând apoi la 30 mg pentru femei. Pentru băieţi, de la 14 ani încolo, pentru toată viaţa, necesarul de magneziu este de aproximativ 410 mg pe zi.

Magneziul este regăsit în foarte multe alimente, în special în cerealele complete, fructele oleaginoase (migdale, nuci), legumele uscate, ciocolata, unele fructe de mare (o specie de melci) și unele ape minerale.

 

 

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.