Celulele stemFolosirea celulelor stem embrionare în cadrul cercetărilor medicale a reprezentat un subiect fierbinte, generând dezbateri morale şi etice timp de ani întregi. S-ar putea totuşi să existe o cale de a evita complet această chestiune. Detalii, în continuare.

 

 

 

 

Oamenii de ştiinţă au izolat acum celule stem similare celor embrionare din laptele matern.

Cercetătorii de la Universitatea Australiei de Vest au descoperit pentru prima dată celule stem în laptele matern în 2008, însă adevăratul potenţial al acelei descoperiri devine clar abia acum. Echipa a crescut culturi de laborator din aceste celule stem şi a descoperit că ele pot dezvolta aproape aceleaşi proprietăţi ca cele embrionare.

Mai exact, aceste celule stem din laptele matern pot da naştere oricărei dintre cele trei straturi (foiţe) embrionare, cunoscute drept endoderm, mezoderm şi ectoderm. În cazul celulelor stem embrionare, din aceste trei straturi de celule pot lua naştere oricare din cele 220 de tipuri de celule din corpul uman. Această proprietate, cunoscută drept pluripotenţă, este ceea ce face ca celulele stem embrionare să fie o unealtă atât de puternică în cadrul medicinei regenerative.

 

 

 

Se pare că celulele stem din laptele matern ar putea fi la fel de pluripotente ca omoloagele lor embrionare, şi asta fără a da naştere la prea multe (sau chiar la niciuna) din preocupările şi discuţiile de ordin etic care au „sufocat” folosirea celulelor stem embrionare.  Foteini Hassiotou, un membru al echipei, afirmă:

”Ele pot deveni celule osoase, articulare, adipoase, pancreatice, care îşi produc propria insulină, hepatice, care produc albumină, şi de asemenea celule nervoase. Ceea ce este cu adevărat uimitor e că aceste celule pot fi obţinute în cantităţi destul de mari din laptele matern.”

Toate acestea sunt veşti incitante, dar există loc şi pentru o doză de scepticism. Testul suprem - adică injectarea acestor celule stem din laptele matern în şoareci, pentru a vedea dacă aceştia dezvoltă teratoame (nişte tumori care conţin ţesut din toate cele trei straturi embrionare) - nu a fost încă realizat. Dacă cercetătorii pot găsi asta, atunci vom avea într-adevăr o celulă stem derivată de la un adult care este la fel de versatilă şi potentă ca celulele stem embrionare. Poate că o asemenea descoperire nu va elimina complet dezbaterile asupra celulelor stem, dar le va închide într-o bună măsură gura celor care se opun unor astfel de cercetări.

Presupunând că această descoperire stă în picioare, o altă chestiune de analizat va fi motivul pentru care laptele matern conţine, în mod surprinzător, celule stem atât de potente. Hassitou speculează:

”S-a arătat pe şoarecii că celulele imune ”vii” din laptele matern trec prin mucoasa intestinală în sângele puilor şi se grefează pe diferite ţesuturi. Dacă aceste celule din laptele matern se găsesc în cantităţi atât de mari, probabil că au un anumit rol. Ar putea contribui la regenerarea ţesuturilor şi la dezvoltarea bebeluşului sau ar putea avea anumite funcţii în cazul în care apare o boală.”

 

 

Traducere după Could breast milk solve the stem cell controversy?, publicat de io9.com.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.