Virusul gripei

Se pare că doctorii  încă nu au identificat şi descris exhaustiv modul în care organismul uman se apără împotriva microorganismelor. Un grup de cercetători din Danemarca, SUA şi Germania au descoperit recent o nouă componentă a sistemului imunitar: o reacţie imună rapidă care se declanşează înaintea oricărui alt mecanism cunoscut.

Comentarii -

În fiecare vară, ne întindem pe piele straturi întregi de cremă de protecţie solară cu cel mai mare FPS pe care îl putem găsi şi ne aventurăm curajoşi afară, sperând că învelişul nostru unsuros ne va proteja de razele ucigătoare ale Soarelui. Deci cum funcţionează asta? Pentru început, ce e o arsură solară? În lumea medicală, aceasta este cunoscută drept „eritem”, ceea ce înseamnă, în principiu, înroşirea pielii cauzată de dilatarea şi congestionarea capilarelor, aceasta fiind adesea semnul unei inflamaţii sau infecţii.

Comentarii -

Sindromul de colon iritabil este o afecţiune cronică a tractului gastrointestinal care afectează până la 20% din populaţia lumii. În SUA şi Marea Britanie circa 10-15% din populaţie suferă de sindromul de colon iritabil pe parcursul vieţii. Care sunt cauzele şi care este tratamentul adecvat?

Comentarii -

Ar putea omul viitorului să-şi controleze funcţiile biologice cu ajutorul gândurilor? Bazele tehnice au fost deja puse. Cercetătorii au creat o legătură între minte şi celule, permiţând omului să activeze gene doar cu ajutorul gândurilor. "Noi am vrut să folosim undele cerebrale pentru a controla genele. Este pentru prima dată când cineva a stabilit o conexiune între biologia sintetică şi minte", afirmă Martin Fussenegger,  bioinginer la ETH Zurich (Institutul Federal de Tehnologie), Basel, Elveţia, care a condus cercetarea.

Comentarii -

O femeie a atins vârsta de 24 de ani fără ca cineva să realizeze că îi lipsea o parte a creierului: cerebelul. Acest caz pune în evidenţă încă o dată cât de adaptabil este creierul. Descoperirea a fost făcută atunci când femeia a ajuns la un spital militar chinez din provincia Shandong, plângându-se de dureri de cap şi greaţă.

Comentarii -

Cu aproape un secol  în urmă în revista Scientific American a apărut un articol în care autorul făcea o predicţie, nu doar îndrăzneaţă, ci şi vizionară, referitoare la faptul că ochiul stâng al omului va deveni un organ  rezidual; singurul ochi disponibil ar fi urmat să deţină abilităţi de percepţie incredibile. Cel care a propus această teorie, în anul 1927, este Thomas Hall Shastid, un important oftalmolog, autor al mai multor articole ştiinţifice.

Comentarii -

Studierea ţesutului conjunctiv dezvăluie noi lucruri  despre durere şi furnizează noi explicaţii privind medicina alternativă. Ţesutul conjunctiv face legătura dintre coapsa şi gambă, dintre mâna şi braţ, dintre stern şi claviculă. Pe măsură ce vă mişcaţi, permite muşchilor să alunece unul peste celălalt. Acesta acţionează ca o plasă care suspendă organele şi asemeni unui adeziv de înaltă tehnologie care ţine celulele la locul lor în timp ce transmite mesaje între ele.

Comentarii -

O nouă descoperire ştiinţifică poate oferi radioterapiei oncologice noi instrumente pentru a creşte precizia şi siguranţa tratamentului pe bază de radiaţii la pacienţii diagnosticaţi cu cancer, permiţând medicilor să poată „vedea" fasciculele puternice emise de un accelerator linear atunci când acestea intră sau ies din corp.

Comentarii -

Austin Considine de la ʺMotherboardʺ l-a intervievat recent pe filozoful John Fischer UC Riverside cu privire la proiectul său de a studia imortalitatea şi implicaţiile sale asupra condiţiei umane. În timpul discuţiei lor au vorbit despre meduzele nemuritoare, experienţele din apropierea morţii, imprevizibilul boson  Higgs, precum şi despre posibilitatea de a trăi  miliarde de ani.

Comentarii -

Dormitorul modern este plin de lumină ce provine de la strălucitoarele monitoare de calculator, radiourile cu ceas sau de la alte dispozitive electronice care emit o lumină intermitentă şi strălucitoare. Problema este că expunerea îndelungată la lumină pe timp de noapte provoacă o serie întreagă de probleme de sănătate.

Comentarii -

CLARITYFaceţi cunoştinţă cu rezultatele uimitoare ale ʺCLARITYʺ, o tehnică nouă care permite oamenilor de ştiinţă să facă materia creierului şi a altor ţesuturi complet transparentă. Această tehnică a fost deja cotată drept una dintre cele mai importante progrese ale neuroanatomiei din ultimele decenii şi nu este greu să ne dăm seama de ce.

Comentarii -

Exerciţiul fizic conferă sănătăţii beneficii imense. Atunci, de ce oare adesea acesta pare o corvoadă? Cum am ajuns să favorizăm statul în fotoliu în dauna unui exerciţiu fizic măcar moderat? În ce este implicată evoluţia? Biologul evoluţionist Daniel Lieberman explică acest paradox în cadrul interviului ce urmează.

Comentarii -

Aceste  ţigarete din plastic eliberează vapori de nicotină, dar şi nu vreuna dintre substanţele nocive care se regăsesc în fumul de tutun. Ideea este să încercăm să satisfacem nevoia unui fumător de a inhala o doză de nicotină fără a-i pune viaţa în pericol. Şi deoarece aceasta nu este o ţigară reală, ea poate fi "fumată" în spaţii închise.

Comentarii -

Cu aproape două milioane de ani în urmă un grup de exploratori curajoşi şi-au părăsit familiile aflate în zonele calde şi tropicale de acasă pentru a-şi căuta refugiu în ţinuturile nordice. Înarmaţi cu unelte din piatră ascuţită şi bazându-se pe inteligenţa lor ei au străbătut teritoriile din nordul cel mai îndepărtat pe care au fost în stare să le atingă şi apoi au mers spre est pentru a se stabili pe malul însorit şi fertil al unei mări interioare pe care astăzi o numim Marea Mediterană.

Comentarii -

Apa mineralaAre apa minerală un impact negativ asupra sănătăţii noastre? Dacă nu, cât de multă putem consuma pentru a fi în siguranţă? Una peste alta, nu există un studiu clar cu privire la impactul negativ pe care ar putea să-l aibă consumul de apă minerală asupra sănătăţii noastre.

Comentarii -

Ceasul de la birou arată ora 9 – e timpul pentru medicaţia mea zilnică. Ca de obicei, mă îndrept pe furiş spre scara de incendiu pentru a-mi lua drogul de care am devenit dependent. Douăzeci de minute mai târziu, mă întorc la birou, plin de vitalitate şi de energie pentru muncă. Utilizez acest medicament în mod regulat de aproximativ opt ani, de la mijlocul decadei a patra de viaţă, când am avut probleme cu tensiunea.

Comentarii -

Ceas biologicToată lumea evoluează, îmbătrânind. Oamenii de ştiinţă nu înţeleg însă de ce. Un studiu recent făcut la UCLA (University of California, Los Angeles) a evidenţiat un mecanism de tip ceas biologic încorporat în genomul uman, prin intermediul căruia s-ar putea explica de ce înaintăm în vârstă şi care ar putea sugera cum să facem să încetinim acest proces.

Comentarii -

Sindromul Landau-Kleffner. MetaforaMajoritatea dintre noi luăm vorbitul ca pe ceva de la sine înţeles. Tocmai de aceea sindromul Landau-Kleffner este atât de înfricoşător. Acesta îi poate răpi cuiva abilitatea de a vorbi sau de a înţelege vorbirea, iar şi iar.

Comentarii -

Ingropat de viuScriu asta sperând că nu veţi avea niciodată nevoie să folosiţi această informaţie, dar pentru orice eventualitate: Christina Cala de la Popular Science a estimat cam cât timp ai putea respira în siguranţă într-un coşciug îngropat la 2 metri sub pământ.

Comentarii -

Adolescenti alergandUn studiu publicat online în British Journal of Sports Medicine demonstrează că exerciţiul fizic moderat spre intens sporeşte performanţele şcolare ale adolescenţilor şi, în special, ajută fetele să îşi îmbunătăţească cunoştinţele din domeniul ştiinţific.

Comentarii -

Dacă nu le poţi face pe femei să cumpere deodorant pentru că vor să miroasă bine, încearcă, în schimb, să le pui în pericol slujbele. Aceasta pare să fie concluzia unui nou studiu ştiinţific comandat de Procter & Gamble, sugerând că femeile care miroseau a transpiraţie erau evaluate ca fiind mai puţin competente şi mai puţin de încredere de către alţi oameni.

Comentarii -

MahmurealaCa şi cum greţurile şi gura uscată provocate de o mahmureală serioasă n-ar fi suficiente, un nou studiu arată că aceasta îţi afectează şi funcţiile cerebrale şi timpul de reacţie. Oamenii de ştiinţă care studiază mahmurelile se concentrează, de obicei, asupra simptomelor fiziologice. Însă o nouă analiză a studiat felurile în care ea influenţează funcţia cognitivă.

Comentarii -

Pericolul chimicUn articol recent din New York Times purta titlul "Cum ne afectează chimicalele". Înainte de a citi un singur cuvânt am fost aproape sigur că autorul articolului nu se va referi la felul în care antibioticele vindecă infecţiile ori conservanţii împiedică apariţia mucegaiului în alimente sau modul în care detergenţii spală hainele.

Comentarii -

TânărăStudiile sugerează că băieţii sunt mai vulnerabili decât fetele când vine vorba de decesele în rândul tinerilor – şi nu numai din cauza accidentelor, ci dintr-o varietate de motive, după cum indică un studiu recent. Judecând după datele de pe durata a zece ani legate de numărul de decese, cercetătorii au descoperit faptul că există o rată a mortalităţii mai mare în rândul băieţilor în 17 din cele 19 cele mai întâlnite cauze.

Comentarii -

FericireTipul potrivit de fericire nu este doar un sentiment minunat, el aduce de asemenea beneficii organismului, până la nivelul "instrucţiunilor" genetice înscrise în codul ADN. Un studiu recent sugerează că genele noastre răspund pozitiv la tipul potrivit de fericire.

Comentarii -