Efectul Lense ThirringSonda spaţială NASA "Gravity Probe B", lansată în spaţiu anul 2004, a furnizat date concludente care validează două predicţii ale teoriei generale a relativităţii care sunt cunoscute sub denumirile de: efectul geodetic şi efectul Lense-Thirring (frame-dragging).

 

 

Einstein însuşi, referindu-se la posibilitatea testării celor două predicţii a crezut că valorile care ar trebui măsurate sunt atât de mici, încât nu poate fi imaginat un experiment care să le evidenţieze. Sonda NASA a reuşit...

Efectul geodetic se referă la faptul că Pământul curbează spaţiu-timpul din apropierea acestuia, iar efectul Lense-Thirring (frame-dragging) se referă la antrenarea spaţiu-timpului din preajma Pământului în mişcarea de rotaţie în jurul axei sale. Referitor la efectul Lense-Thirring, Francis Everitt, cercetător în proiectul sondei  "Gravity Probe B", a explicat, plastic, în felul următor: "Imaginaţi-vă Pământul cufundat în miere; vă puteţi imagina acum cum mierea din apropiere va fi antrenată în mişcarea de rotaţie a Pământului".

 

Efectul geodetic
Efectul geodetic

 

 

Efectul Lense Thirring
Efectul Lense-Thirring

 

Sonda "Gravity Probe B" şi efectuarea experimentelor spaţiale

Pentru testarea şi confirmarea celor două predicţii ale teoriei relativităţii, sonda spaţială a fost dotată cu 4 giroscoape de mărimea unor mingi de ping-pong, cele mai rotunde corpuri construite vreodată de om. Pentru realizarea experimentului, sonda a fost orientată către steaua IM Pogasi.

Cele patru giroscoape au fost acoperite cu un strat de metal numit niobiu şi au fost răcite la temperatura heliului lichid, metalul devenind supraconductor (electronii putându-se deplasa fără a pierde energie). Atunci când giroscoapele încep să se rotească, mişcarea electronilor dă naştere unui "indicator" magnetic.

Conform teoriei lui Einstein, acest indicator magnetic ar fi trebuit să aibă o înclinaţie atât pe axa nord-sud (măsurându-se efectul geodetic), cât şi pe axa est-vest (măsurându-se efectul Lense-Thirring). Măsurătorile au indicat că indicatorul magnetic a prezentat înclinaţii care au validat cu o foarte mare precizie teoria relativităţii a lui Einstein. Iată mai jos o imagine care descrie experimentului, realizată de universitatea americană Stanford.

 

Experimentul Gravity Probe B
credit: einstein.stanford.edu

 

 

 

 


Briefing de presă organizat ieri, 4 mai, la Sediul Central al NASA din Washington (eng.)

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.