HiggsDupă nouă zile de discuţii circa 700 de fizicieni din aproximativ 100 de universităţi şi laboratoare, au încheiat 9 luni de activitate cu formularea unui cadru conceptual unitar, în scopul dezvăluirii secretelor ascunse ale materiei, energiei, spaţiului şi timpului în următoarele două decenii.

 



În ultimii doi ani, fizicienii au făcut progrese remarcabile în ceea ce priveşte înţelegerea legile fundamentale ale Universului. În data de 4 iulie 2012, lumea a sărbătorit descoperirea bosonului Higgs la Large Hadron Collider din Geneva, Elveţia. Descoperirea, realizată cu ajutorul a mai mult de 1.500 de oameni de ştiinţă americani, ce au contribuit prin talentul, tehnologia şi autoritatea lor, a încheiat o căutare de decenii pentru descoperirea bosonului Higgs. Fizicienii, care lucrează la alte proiecte, au înregistrat progrese în ceea ce priveşte înţelegerea comportamentului neobişnuit al unui alt tip de particulă, neutrinul.

 

Bosonul Higgs

Simularea apariţiei unui eveniment tip Higgs în detectorul Atlas.
Credit: CERN



Dar în ciuda acestor succese, întrebări dificle despre natura Universului rămân fără răspuns. De exemplu, caracteristicile esenţiale ale neutrinilor sunt încă un mister. De asemenea, materia întunecată şi energia întunecată, care reprezintă împreună 95 la sută din Univers, rămân mistere nedezlegate.

Oamenii de ştiinţă au dezbătut aceste întrebări, precum şi alte subiecte de interes, în perioada 28 iulie-6 august 2013 în cadrul University of Minnesota, la întâlnirea Snowmass Community Summer Study, ca urmare a unei serii de întâlniri ce au avut loc anul trecut. Ei au evaluat perspectivele activităţii lor, prin identificarea celor mai incitante şi importante întrebări cu care se confruntă fizica particulelor şi au oferit o perspectivă, pe 20 de ani, pentru activitatea de cercetare necesară abordării lor. Raportul final al Summer Study urmează să fie publicat în această toamnă şi el va descrie, în detaliu, importanţa ştiinţifică a fiecărei întrebări şi mijloacele ştiinţifice necesare pentru obţinerea unui răspuns la ele.


Iată o parte din aceste întrebări:

- Particula Higgs este diferită de orice altă particulă pe care am întâlnit-o vreodată. De ce este ea diferită? Există mai multe particule Higgs?
- Neutrinii sunt particule foarte uşoare, greu de capturat, care-şi schimbă comportarea în timp ce se deplasează. Cum se încadrează ele în înţelegerea noastră asupra naturii?
- Particulele cunoscute reprezintă 1/6 din toată materia din Univers. Restul materiei o numim materie întunecată. Dar ce este ea? Putem detecta aceste particule în laboratoarele noastre? Există alte particule nedescoperite în natură?
- Există patru forţe cunoscute în natură. Sunt acestea manifestările unei singure forţe unificate? Există şi alte forţe necunoscute?
- Există dimensiuni ascunse ale spaţiului şi timpului?
- Big Bang-ul a generat atât materie cât şi antimaterie, dar astăzi lumea noastră este compusă numai din materie. De ce?
- De ce este expansiunea Universului accelerată?


„Există o mare cantitate de energie şi o serie de idei în domeniul fizicii particulelor", a spus Jonathan Rosner, preşedintele American Physical Society's Division of Particles and Fields. „În ultimele 12 luni, am descoperit bosonul Higgs şi am făcut descoperiri importante privind comportamentul neutrinilor. Este clar că se impun noi descoperiri. Înţelegem mai puţin de 5% din materia şi energia din Universul nostru. Ce experimente ne pot ajuta să ne extindem cunoştinţele în următorii 20 de ani? ".

În mod semnificativ, raportul final al Summer Study va prezenta ideile următoarei generaţii de oameni de ştiinţă care se vor ocupa de fizica particulelor. El va include rezultatele unui studiu al absolvenţilor universitari, cercetătorilor post-doctoranzi şi al tinerilor oameni de ştiinţă din domeniu.

„Întâlnirea Snowmass are drept scop planificarea generaţiei următoare de experimente, dintre care multe se vor desfăşoară pe parcursul unui deceniu", a spus Jonathan Asaadi, un cercetător din cadrul Syracuse University. „Deciziile luate astăzi vor forma carierele tinerilor cercetători care vor realiza aceste experimente peste mulţi ani de aici înainte. Sondajul nostru, efectuat în rândul a aproape 1000 de tineri cercetători, prezintă o perspectivă de valoare".



Traducere de George-Cristian Podariu după higgs-discovery-physicists-vision-unravelcu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.