Atom rubidiu fotografiatFizicieni ai Universităţii din Otago / SUA au imaginat o tehnică ce permite izolarea şi capturarea unui atom neutru; tehnica le-a permis acestora să "vadă" şi să fotografieze un atom de rubidiu pentru prima dată, ceea ce reprezintă o mare realizare ştiinţifică.

 

 

 

Izolarea atomului de rubidiu 85 este rezultatul a trei ani de cercetare în cadrul unui proiect finanţat de Fundaţia pentru Cercetare, Ştiinţă şi Tehnologie şi deja a stârnit interesul cercetătorilor de pe întreaga planetă.

Cum s-a putut fotografia atomul de rubidiu?

Echipa de cercetători ai departamentului de fizică de la universitatea menţionată, condusă de dr. Mikkel F. Andersen a folosit o tehnologie de răcire bazată pe laser pentru a încetini un grup de atomi de rubidiu 85. Un fascicul de laser a fost apoi folosit pentru a izola şi menţine atomul într-o poziţie în care să poată fi fotografiat cu ajutorul unui microscop.

 

atom de rubidiu

Fotografia atomului de rubidiu, cu ajutorul unui microscop
Credit: http://www.otago.ac.nz

 

Care e semnificaţia?

Tehnica de izolare a atomilor este considerat un mare pas înainte spre folosirea atomilor pentru construirea următoarei generaţii de computere, computerele cuantice, ultrarapide, care folosesc potenţialul atomilor pentru a executa sarcini complexe de procesare a informaţiei. [...]

Dr. Andersen crede că "avem nevoie de 30 de atomi pentru a construi un computer cuantic care este capabil să execute sarcini mai bine decât computerele existente. Ce am făcut noi mută frontierele fizicii şi ne dă un control asupra celor mai mici cărămizi ale lumii noastre". Rezultatele studiului revoluţionar au fost anunţate online de prestigioasa publicaţie Nature Physics. [...]

Spre deosebire de atomi, atomii neutri ca rubidiu 85 sunt foarte dificil de izolat pentru că nu pot fi blocaţi de câmpuri electrice. Până la această realizare, doar două tipuri de atomi au mai fost fotografiaţi de fizicieni: rubidiu 87 şi cesiu 133.

 


Articolul reprezintă traducerea parţială a informaţiei de presă a Universităţii din Otago.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.