Premiul Nobel pentru fiziologie și medicină în 2021 a fost acordat ieri lui David Julius și lui Ardem Patapoutian, ambii din SUA, cercetători care au descoperit în mod independent mecanismele prin care simțim căldura, frigul, pe de-o parte, și atingerea și mișcările propriul corp, pe de alta. Într-un limbaj mai tehnic, cei doi au descoperit „transductorii mecanici și termici”. Pe lângă gloria asigurată de premiu, cei doi vor primi și un premiu în bani; în 2020 valoarea premiului a fost 968,000 €, sumă pe care cei doi o vor împărți.
David Julius a folosit un ingredient al ardeiului iute numit capsaicină pentru a identifica celulele nervoase care reacționează la temperaturi mari. În schimb, Ardem Patapoutian a condus o echipă de cercetători care a identificat un receptor care reacționează la presiune, atingere și poziționarea părților organismului.
Descoperirile celor doi erau printre ultimele frontiere în ce privește descifrarea simțurilor umane. În 1967 Premiul Nobel a fost primit pentru studiul vederii, iar în 2004 pentru explicarea mecanismului mirosului.
Pentru clarificări privind funcționarea simțurilor umane, citiți articolele noastre:
• De ce ne dă mâncarea iute o senzație de arsură pe limbă?
• Cum funcționează mirosul? + Simțul olfactiv
• Cum funcționează simțul văzului?
• Sistemul auditiv. Structura urechii
• Cum detectează organismul temperatura exterioară?
• Cum știm că taurii nu percep culoarea roșie?
• 10 limite ale percepției umane
• Cum funcționează gustul
• Simţul cutanat
• Cum percepem durerea
• Chinestezia
• Organele de simț
⇒ Comunicatul de presă privind importanța descoperirilor celor doi, scurt și mai puțin tehnic, poate fi citit aici (eng).
⇒ Explicațiile tehnice, detaliate în jargonul științific, pot fi citite aici (eng.).
Anunțul decernării Premiului Nobel, însoțit de explicații privind descoperirile celor doi laureați: