Cărui fel de energie răspunde simţul auditiv? În ce constă sunetul?  În timp ce ochiul răspunde radiaţiei electromagnetice, urechea răspunde la undele de presiune din aer. Sunetul constă în unde alternative de aer comprimat şi decomprimat. De aceea poţi auzi notele de bas într-un concert zgomotos. Undele de presiune şi vibraţiile pe care le creează în lucruri sunt suficient de puternice pentru a fi receptate cu ajutorul simţului tactil.

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.4: Simţurile şi percepţia) - (Partea a II-a - Sistemul auditiv
) - Sistemul auditiv. Structura urechii


De ce aproape toate filmele şi serialele TV de science fiction sunt inexacte?

Un difuzor audio, precum acelea în sistem stereo, produce sunete prin convertirea semnalelor electrice în unde de presiune. Un magnet din spatele difuzorului face ca un piston să se mişte, şi asta face ca pâlnia difuzorului să vibreze. Când pâlnia se mişcă înainte, comprimă aerul; când se mişcă înapoi, decomprimă aerul, creând un vacuum parţial. Alternând perioadele de presiune şi de vacuum parţial, se obţine senzaţia de sunet.

Sunetul necesită o substanţă prin care să treacă – un mediu de comprimare. S-ar putea să nu fie nici un sunet la explozia unei nave spaţiale în spaţiul cosmic, pentru că sunetul nu poate să treacă printr-un vacuum. Cu puţine excepţii, precum ”Odiseea spaţială” a lui Stanley Kubrick din 2001, serialele şi filmele TV care evocă lupte între nave spaţiale în spaţiul cosmic ignoră această lege simplă a naturii, oferind telespectatorilor experienţa cu care sunt obişnuiţi pe pământ: să audă explozii.

Undele de lumină (şi alte forme de radiaţie electromagnetică) nu solicită un mediu de comprimare, aşa încât ele se propagă uşor prin spaţiul interstelar. Sunetul se propagă numai prin aer, apă sau alte materiale. Cu cât mediul este mai dens, cu atât sunetul se propagă mai rapid. Sunetul se mişcă cu 343 metri pe secundă în aer (la 20 grade celsius), 1482 metri pe secundă în apă (la 20 grade celsius), 5960 metri pe secundă prin oţel. De aceea poţi detecta un tren de la o distanţă foarte mare punând urechea direct pe şine. Nu e vorba doar despre vibraţia unui tren puternic; sunetul parcurge rapid o distanţă mare pentru că se propagă prin şine, un mediu dens.


Citiţi şi articolul nostru: Cum funcţionează auzul?



Structura urechii


Ce este auriculul sau pavilionul?

Sunetul este iniţial colectat de urechea externă numită, de asemenea, auricul sau pavilion. Aceasta este partea vizibilă, cărnoasă a urechii. Urechea externă este în formă de pâlnie, ceea ce ajută la colectarea sunetului.



Sunetul intră prin urechea externă şi coboară prin canalul auditiv spre timpan care este, de asemenea, numit membrană timpanală. Membrana timpanală este graniţa între urechea externă şi cea medie. Dincolo de timpan este urechea medie.

În cadrul urechii medii sunt trei oase subţiri numite oscioare, ordonate într-un lanţ. Oscioarele sunt ciocanul (malleus), nicovala (incus) şi scăriţa (stapes). Oscioarele măresc forţa vibraţiilor membranei timpanale de 20-30 ori înainte ca acestea să treacă în urechea internă. De aceea, urechea medie este un sistem de amplificare.



Pentru ca timpanul să se mişte liber şi fără efort, presiunea aerului din urechea medie trebuie să fie la fel de mare ca cea din urechea externă. Acest lucru se petrece natural în corp ventilând urechea medie către mediul exterior printr-un tub mic, trompa lui Eustachio, care merge de la urechea medie până în spatele gâtului. Trompa lui Eustachio (tehnic cunoscută ca tuba faringotimpanală sau auditivă) se deschide pentru a egaliza presiunea din urechea medie de fiecare dată când înghiţim. Daca sufli prea tare într-un balon, presiunea în trompa lui Eustachio va creşte, uneori cauzând dureri în urechea medie.

De ce urechile noastre se simt ciudat atunci când urcăm pe un drum de munte?

Uneori este nevoie să se egalizeze presiunea din urechea medie dar trompa lui Eustachio refuză îndărătnic să se deschidă. Acest lucru cauzează senzaţia de presiune în ureche. De exemplu, dacă urci cu maşina pe un drum de munte, presiunea aerului de afară scade şi timpanul nostru se umflă spre exterior. Urechile se simt ciudat, ca şi cum sunt pline cu vată. Pentru a ”limpezi urechile” trebuie să deschizi trompa lui Eustachio mestecând gumă sau căscând. Din păcate, este dificil să produci un căscat real atunci când îţi trebuie, şi de aceea gestul de a căsca deliberat adesea nu funcţionează! Atunci când un căscat autentic se produce, trompa se deschide şi presiunea se egalizează, uneori însoţită de sunetul unei pocnituri.

Traducere de Alina Turcescu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.