Circuit integratIndustria microcipurilor a sărbătorit pe 12 septembrie 53 de ani de la inventarea circuitului integrat. În general, un circuit electronic este alcătuit din componente electronice destul de voluminoase (rezistoare, condensatoare, bobine şi tranzistori) lipite pe o plăcuţă.

 

 

 

 

Noutatea adusă de circuitul integrat o reprezintă faptul că toate componentele sale sunt alcătuite din acelaşi material, sunt construite direct în plăcuţă (nu mai necesită lipituri) şi sunt mult mai puţin voluminoase. Aceasta a permis crearea de circuite electronice tot mai complexe, de dimensiuni tot mai mici.

Acum o jumătate de secol, Jack Kilby, un tânăr inginer de la Texas Instruments, a prezentat pentru prima oară un circuit integrat. El a folosit o plăcuţă de germaniu pe care a conectat un singur tranzistor, nişte rezistoare şi un condensator. A denumit tot ansamblul "circuit integrat".

 

 


Primul circuit integrat
Așa arăta primul circuitul integrat din lume, prezentat de Jack Kilby pe 12 septembrie 1958 colegilor săi de la Texas Instruments
Credit: Wikimedia Commons

 

În iulie 1958, Kilby s-a hotărât să găsească un modul cu un număr mare de tranzistoare. Fiind proaspăt angajat la Texas Instruments, nu a putut să își ia o vacanță de 2 săptămâni ca și ceilalți colegi ai săi. S-a închis în laboratorul său, de unde a venit cu ideea de a fabrica toate componentele unui circuit din același material. Două luni mai târziu, primul circuit integrat a fost descoperit.

Inginerul Robert Noyce își construia propriul său circuit integrat, în paralel, în cadrul companiei Fairchild Semiconductor, dar lansarea sa a avut loc abia 6 luni mai târziu. Circuitul lui Noyce era construit pe siliciu (spre deosebire de cel al lui Kilby, care folosea germaniu). Astfel, în istorie, atât Noyce, cât și Kilby sunt recunoscuți dretp co-inventatorii circuitului integrat, dispozitivul care a transformat apoi lumea electronicii.

50 de la inventarea circuitului integrat: Jack Kilby (stânga) și Robert Noyce (dreapta) co-inventatorii circuitului integrat în 1958 respectiv 1959.
Jack Kilby (stânga) și Robert Noyce (dreapta), co-inventatorii circuitului integrat în 1958, respectiv 1959

 

În timp ce Kilby a fost primul care a prezentat un circuit integrat, Noyce a produs un design care putea fi produs pe scară largă. Tocmai de aceea, 10 ani mai târziu, a lansat propria companie care producea microcipuri (ce au la bază circuite integrate). Este vorba de compania Intel, ce avea să devină mai târziu foarte renumită.

În anul în care Kilby a inventat circuitul, computerele erau imense mașinării care funcționau pe bază de cartele perforate. Singurele telefoane erau cele cu fir. Nu existau iPod-uri, laptop-uri, telefoane celulare. Toate acestea nu ar exista astăzi dacă nu s-ar fi descoperit aceste circuite. Ele reprezintă componenta de bază a microprocesoarelor și a cipurilor, "creierele" majorității dispozitivelor electronice din zilele noastre.

Pentru invenția sa, Kilby a primit Premiul Nobel pentru fizică în anul 2000 (mai multe detalii aici).

 

 

Texas Instruments sărbătoreşte în 2008 50 de ani de la construirea primului circuit integrat.

 

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.