Baie picioareProbabil aţi auzit de multe metode de aşa-zisă detoxificare a organismului. Una destul de ciudată este cea care constă într-o baie pentru picioare. Vă introduceţi picioarele într-un recipient cu apă, iar corpul elimină toxinele. Funcţionează aşa ceva?

 

 

 

 

Pe cât de simplu, pe atât de eficient pare. Dar să vedem despre ce e vorba pe larg.

Există un fel de cadă de mici dimensiuni (una destul de cunoscută are numele de Aqua Detox, pe care o puteţi vedea mai jos în imagine) în care trebuie doar să introduceţi picioarele pentru ca un proces subtil de detoxificare a organismului să înceapă imediat. Aparatul foloseşte curent electric de slabă intensitate, care cică ajută la procesul de scoatere a toxinelor. Se mai foloseşte sare pentru a "ajusta câmpul bioenergetic al apei", orice ar însemna asta.

 

Aqua Detox
Aparatul Aqua Detox

 

După 30 de minute, apa în care ţineţi picioarele îşi va schimba culoarea, făcându-se maro, roşie ori chiar neagră. De unde această schimbare de culoare? Propovăduitorii metodei afirmă că de la toxinele care ies prin tălpile picioarelor, desigur. Există, chipurile, nişte pori speciali pe tălpi (au fost descoperiţi încă de chinezi. Dacă n-au dispărut între timp, sigur îi aveţi). Aceşti pori sunt punctele terminale pentru grămezile de toxine care băltesc de regulă în organismul vostru, dar care, odată ce v-aţi vârât picioarele în apa cu sare, se grăbesc să părăsească interiorul corpului, lăsându-vă detoxificaţi şi mai departe de orice boală ca oricând.

 

 

E posibil să simţiţi şi un miros de clor. Este vorba, desigur, de clorul acumulat în organismul vostru de-a lungul timpului, care v-a otrăvit viaţa fără să ştiţi. Ori nu? Dar acum, gata! Graţie tratamentului cu apă cu sare şi curent electric, toate probleme voastre au dispărut. A! am uitat un aspect, culoarea pe care o va lua apa are legătură cu ce organ este mai afectat de toxine: ficatul, plămânii, fierea etc.

Dacă e să ne luăm după acest site, logica acestor culori ar fi următoarea:
":: Verde/galben: toxine ale rinichiului, tractului urinar, prostatei, boli ginecologice
:: Portocaliu: toxine eliminate din articulații;
:: Maro: detoxificarea ficatului;
:: Negru: detoxificarea ficatului, vezicii biliare
:: Verde închis: detoxificarea vezicii biliare;
:: Alb: sistem limfatic (alb cu spuma), funcţionarea necorespunzătoare a enzimelor;
:: Fulgi de culoare neagră: metale grele;
:: Fulgi de culoare roșie: toxine purtate de sistemul sangvin.
"

V-am convins? Dacă da, nu are rost să citiţi mai departe. Dacă nu, nici atât, pentru că în continuare vom vorbi despre cum stau lucrurile în realitate. Cum funcţionează de fapt "magica" maşină cu sare şi de ce baia pentru picioare este doar o păcăleală costisitoare pentru cei creduli şi fără spirit critic.


Tehnologia

În esenţă, cădiţa foloseşte doi electrozi, iar procesul implicat în colorarea apei se numeşte electroliză, adică electrozii de fier se oxidează şi nişte rugină va ajunge în apa în care ţineţi picioarele.  În felul acesta apa îşi schimbă culoarea. Sarea are şi ea rolul ei. În urma interacţiunii cu electrodul pozitiv, are loc o reacţie chimică ce are ca rezultat eliberarea clorului din sare sub formă de gaz (sarea, vă amintiţi, înseamnă natriu şi clor, puse laolaltă). După cum vedeţi, într-un singur paragraf am lămurit impostura.

 

Mitul detoxificării organismului

Subiectul discuţiei de astăzi este mitul detoxificării corpului, aşa cum ne este el prezentat de către practicanţii de terapii alternative şi fitoterapeuţii de pretutindeni. Toată lumea doreşte să îşi “detoxifice” organismul. Este acest lucru o realitate?

 

 

 

 

Testaţi singuri! Dar vă costă...

Dacă vreţi să verificaţi dacă această baie cu apă şi sare funcţionează (ce rost are să ne credeţi?), daţi o căutare pe Internet şi faceţi o rezervare la un cabinet care se ocupă cu aşa ceva. Cu doar 40 de lei cred că puteţi achiziţiona o şedinţă. Ori, dacă sunteţi mai cu dare de mână, vă puteţi achiziţiona un aparat Aqua Detox. Eu am găsit unul pe okazii.ro, care poate fi cumpărat cu suma "modică" de 1.500 lei. Dai un ban, dar face!

Dacă vreţi să încercaţi la un cabinet specializat, nu uitaţi să cereţi îndrumătorului să fiţi lăsat singur, după ce porneşte aparatul. Scoateţi picioarele din apă şi o să vedeţi o minune cu ochii voştri: toxinele din corp vor ajunge în apă, chiar dacă nu aveţi picioarele în apă! Pentru că electroliza va avea loc cu ori fără picioare! Nu e uimitor? Nu-i spuneţi asta îndrumătorului; s-ar putea să se supere că-i discreditaţi meseria...

Cât de uimitor vi s-o părea, trebuie să aflaţi că unii cercetători şi-au pus mintea şi au testat aparatul din punct de vedere ştiinţific. Ben Goldacre, un medic şi cercetător englez, a fost voluntar într-un tratament cu apă şi sare ca cel de care am vorbit mai sus. După, a subtilizat o mostră de apă murdară, pe care a verificat-o în laborator, pentru a vedea ce toxine i-au fost extrase de bună voie şi nesilit de nimeni. Surpriză! Apa avea doar rugină...


Ce sunt toxinele?

Am fost curios să aflu despre ce toxine vorbesc cei care susţin această metodă stranie de detoxificare. Pentru că "toxina" trebuie să însemne ceva concret. "Toxină" este doar un termen generic. Ar putea fi creatinină, ar putea fi uree (produse obişnuite ale metabolismului organismului). Am găsit explicaţii ciudate: "Toxinele cauzate de chimicalele din hrană, alcool, ţigări, medicamente, substanţele psihoactive (droguri), poluare". Dar ce anume, concret, ar fi extras din corp, prin porii speciali din talpă de aparatul cu electrozi, nu am găsit nicăieri. Sigur este secret! Ce mai face aparatul minune? "Ionii de hidrogen formaţi leagă radicalii liberi existenţi în organism şi îi scoate din corp, prin pielea tălpilor, în funcţie de localizarea lor". Deci scăpaţi şi de răii radicali liberi! Dacă vreţi mai multe detalii, vedeţi linkurile de la bibliografie, de unde am şi luat textele din ghilimele.

Prin urmare, vă invităm la atenţie sporită cu industria paralelă a leacurilor minune pentru problemele voastre de sănătate, actuale ori viitoare. Nu există informaţie ştiinţifică validă care să nu fie integrată de către medicină. Nu fiţi creduli şi nu-i îmbogăţiţi pe şarlatani, spoiţi în culori de comercianţii de visuri.

 


Ben Goldacre, Bad Science
sakura-center.ro/aqua-detox
filtre-apa-georominstal.ro/magazin/detoxifiere-picioare/aparat-detoxifiere-picioare-hydro-spa.html

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.