Rezultatele unui studiu efectuat de către un grup de cercetători italieni şi americani care au analizat date provenind de la 40 spitale din Europa arată că femeile care au avut un infarct înainte de 60 de ani riscă de două ori mai mult să îşi piardă viaţa faţă de bărbaţii în aceeaşi situaţie. Se pare că există cauze de natură hormonală şi genetică.

Femeile sub 60 de ani care au avut un infarct riscă mult mai mult decât bărbaţii să îşi piardă viaţa, chiar atunci când tratamentul este identic şi infarctul a fost, într-o primă fază, depăşit cu bine. Acesta este rezultatul unui studiu efectuat de către cercetători de la Universitatea din Bologna şi Universitatea California din Los Angeles, rezultatele studiului fiind publicate în revista The Journal of the American Medical Association.

Cercetătorii au analizat datele care proveneau de la 40 spitale din Europa, situate în 12 ţări şi au analizat situaţia a 6.177 de bărbaţi şi 2.657 de femei care au ajuns în spital în urma unui infarct. Atât bărbaţii, cât şi femeile au fost trataţi din punct de vedere medical cu aceleaşi metode şi au petrecut în spital, în medie, aceeaşi perioadă de timp – nu existau deci diferenţe între tratamentele care au fost aplicate bărbaţilor şi femeilor. Totuşi, s-a constatat că femeile sub 60 de ani aveau o probabilitate de a muri în spital de circa 12%, faţă de 6% în cazul bărbaţilor. Deci de două ori mai mare! O diferenţă extrem de importantă.

Până în prezent se credea că diferenţa aceasta este legată de faptul că simptomele unui infarct în cazul femeilor sunt mai greu de identificat, printre acestea fiind: ameţeli, respiraţie dificilă, durere de spate sau la mandibulă sau o durere a gâtului. În cazul bărbaţilor simptomele unui infarct sunt mai clare şi mai uşor de identificat: de obicei o durere la nivelul toracelui. Se pare însă că pe lângă dificultatea de a identifica simptomele unui infarct în mod clar, în cazul femeilor intervin şi alţi factori biologici, care le fac să fie mai vulnerabile: au practic o inimă mai sensibilă.

Ce fel de diferenţe biologice, atunci când este vorba de un infarct, pot exista între femei şi bărbaţi? Probabil diferenţele sunt la nivel genetic. Un exemplu de astfel de diferenţe identificat de Raffaele Bugiardini, unul dintre autorii studiului, este cel al modului în care bărbaţii pierd podoabă capilară, având probleme cu chelia, în timp ce femeile albesc mai devreme, în medie, decât bărbaţii.

S-ar părea deci că diferenţe genetice se reflectă şi asupra răspunsului inimii la un infarct: 4% dintre persoanele afectate mor în circa o oră de la declanşarea infarctului, şi în această primă oră nu există diferenţe importante între procentul de femei şi de bărbaţi care nu reuşesc să depăşească cu bine această primă oră. Pe măsură însă ce trec orele, femeile riscă de două ori mai mult să moară decât bărbaţii. Există deci diferenţe la nivelul modalităţii în care ţesutul miocardic reacţionează în urma infarctului şi acest lucru ar putea depinde de factori genetici, care încă nu sunt bine cunoscuţi.

Ar fi deci util că în viitor femeile să fie tratate în mod specific, cu medicamente dedicate - o medicină oarecum personalizată. Industria farmaceutică, susţin cercetătorii, ar trebui să efectueze studii dedicate, care ar putea să dureze o perioadă îndelungată, însă rezultatul final ar fi un procent de femei mult mai mare decât cel actual care ar reuşi să supravieţuiască unui infarct. Cel puţin jumătate dintre femeile sub 60 de ani care mor în urma unui infarct ar putea fi salvate!

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.