MedicamenteDin cele mai vechi timpuri, oamenii au încercat să găsească remedii pentru afecţiunile de care sufereau. În prezent, aceste remedii sunt cunoscute sub denumirea de  medicamente. Ele au luat nenumărate forme şi sunt folosite pentru tratarea bolilor.

 

 

 

 

În cele ce urmează, vom descrie succint modurile de administrare şi formele sub care se prezintă medicamentele.
Medicamentele se pot administra pe mai multe căi:
:: oral - medicamentele sunt înghiţite
:: conjunctival - medicamentele sunt aplicate pe mucoasa conjunctivală a ochiului
:: auricular - calea de administrare o reprezintă canalul extern al urechii
:: nazal - calea de administrare este reprezentată de nas
:: intrarectal - medicamentul este administrat în rect
:: cutanat - medicamentul este aplicat pe piele
:: vaginal - medicamentul este aplicat în vagin
:: uretral - calea de administrare este uretra
:: parenteral - medicamentul este administrat prin injectare
:: există medicamente ce pot fi aplicate la nivelul mucoasei bucale sau la nivelul mucoasei faringo - bronşice

Medicamentele se pot clasifica în funcţie de starea sub care se află, astfel: lichide, solide şi semisolide.

 

 



Medicamente lichide

Dintre medicamentele lichide, cel mai cunoscut este probabil siropul. Siropul este format dintr-o treime apă şi două treimi zahăr. Este folosit pentru a corecta gustul rău al unor substanţe active. Din cauza cantităţii mari de zahăr, nu este recomandat diabeticilor. Siropul se administrează oral.

Picăturile nazale sunt soluţii apoase ce se aplică în nas, făcând parte tot din categoria medicamentelor lichide. Ele au rol antiseptic, anestezic, antialergic, antiinflamator şi antiinfecţios.

Gargarismele, medicamente lichide, se aplică la nivelul mucoasei bucale şi mucoasei faringiene. Această formă de medicament este utilizată fără a fi înghiţită. Pentru a se evita ingerarea, aceste soluţii sunt puternic colorate (de exemplu, apa de gură).

Loţiunea este o formă de medicament lichid, care se aplică pe piele fără fricţionare (spirtul, în schimb, se aplică cu fricţionare).

 

Cum ajunge un medicament pe piaţă?
V-aţi întrebat vreodată care este drumul pe care trebuie să-l parcurgă un medicament, de la descoperirea unei substanţe active până la comercializare? De ce este nevoie de ani de zile? Iată mai jos ce înseamnă validarea experimentală a unui medicament.

 

 

 

 

 

Medicamente solide

Comprimatul este o formă de medicament solid, cu formă discoidală. Comprimatul se obţine prin presarea pulberilor medicamentoase uscate. În unele cazuri, se adaugă şi alte ingrediente care să faciliteze aderarea particulelor de pulbere. Se administrează oral.

Drajeurile sunt comprimate acoperite cu straturi protectoare pentru mascarea gustului sau mirosului neplăcut sau pentru protejarea substanţei active de factorii nocivi (de exemplu, protejarea faţă de mediul acid din stomac, dat de secreţia gastrică).

Capsula amilacee este formată din două căpăcele de amidon, de formă discoidală, ce se unesc, formând un mic spaţiu în care se găseşte substanţa activă. Sub această formă se administrează substanţele cu gust sau miros neplăcut şi substanţele iritante pentru mucoasa gastrică. Se administrează oral.

Capsula gelatinoasă este formată din două căpăcele de gelatină, de formă ovoidă, sferică sau cilindrică, ce se unesc, adăpostind substanţa activă. Ca la capsula amilacee, se administrează sub această formă substanţele cu gust sau miros neplăcut şi substanţele iritante pentru mucoasa gastrică. Se administrează oral.


Medicamente semisolide

Unguentul este o formă medicamentoasă ce are substanţa activă înglobată într-un excipient gras. Unguentul se aplică în scop protector sau curativ, în diferite zone ale corpului: cutanat sau nazal.

Cremele sunt preparate medicamentoase ce fac parte din categoria unguentelor, cu singura diferenţă că, spre deosebire de unguente, conţin o cantitate mare de apă.

Pasta este tot o formă de unguent, care o consistenţă mai tare deoarece conţine o cantitate mai mare de pulberi medicamentoase insolubile în apă, ceea ce îi conferă consistenţă.

Pomada este, ghiciţi, tot o formă de unguent, însă este în special folosită la ungerea părului. Poate conţine ceara.

Trebuie menţionat că aceste forme medicamentoase (siropul, loţiunea, drajeul, comprimatul, unguentul etc.) sunt doar câteva exemple prezentate succint, întrucât substanţele active (cele ce acţionează asupra afecţiunii) se pot găsi şi sub alte forme medicamentoase (de exemplu, tableta, care este o formă de medicament solid). Am observat, aşadar, că un medicament mai poate conţine şi alte substanţe, numite excipienţi, care ajută la depozitarea substanţei active.





Bibliografie:
Prescripţie medicală, Ostin C. Mungiu, Iaşi 2004

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.