Mulţi cred că anotimpurile au la bază faptul că Pământul se depărtează de Soare în timpul anului. Dar realitatea este diferită: anotimpurile au drept cauză principală faptul că Pământul este înclinat faţă de planul creat de mişcarea sa de rotaţie în jurul Soarelui. Terra se află la o distanță mai mare de Soare (cu circa 5 milioane km) în ianuarie decât în iulie. Distanța Pământ - Soare este considerată 149,59milioane km (aceasta variază de-a lungul anului).

Unghiul format de axa nord-sud a Pământului cu perpendiculara pe planul mişcării de revoluţie a Pământului este de 23,5 grade (vezi imaginea de mai sus). Prin urmare, pentru că Pământul nu-şi modifică acest unghi în călătoria lui în sistemul solar, pentru o jumătate de an Polul Nord şi emisfera nordică sunt mai apropiate de Soare decât Polul Sud şi emisfera sudică; în cealaltă jumătate de an, vine rândul Polului Sud şi al emisferei sudice să se situeze mai aproape de Soare.

 

 

Luând în calcul diferenţa totuşi mică dintre distanţa Polul Sud-Soare şi distanţa Polul Nord-Soare, trebuie spus că există şi un alt motiv pentru care survin diferenţele de temperatură atât de mari între iarnă şi vară: este vorba de faptul că pe timpul verii (deci pentru emisfera mai apropiată de Soare) razele Soarelui cad mult mai direct pe emisfera mai apropiată decât o fac pentru zona în care este iarnă.

Tot o consecinţă a faptului că axa nord-sud formează unghiul de 23,5 grade este şi faptul că durata în care Soarele încălzeşte Pământul în intervalul zilnic de 24 de ore este mai mare în emisfera mai apropiată de Soare. Şi acest aspect are importanţa în stabilirea diferenţei de temperatură dintre vară şi iarnă.

Pe de altă parte, faptul că Pământul este înclinat cu 23,5 grade faţă de planul mişcării sale de rotaţie răspunde şi la întrebarea de ce ziua este mai lungă decât noaptea pe timpul verii decât pe timpul iernii.

Pentru că Ecuatorul se găseşte la aceeaşi distanţă faţă de Soare tot timpul anului, atât temperatura medie, cât şi durata zilei în raport cu noaptea sunt constante pe toată durata anului.

 

Noaptea şi ziua polare

O altă consecinţă a înclinării axei Pământului este aceea că la Polul Nord Soarele răsare la 21 martie şi apune la 21 septembrie, aşa că ziua durează jumătate de an, iar noaptea la fel. Bineînţeles, acelaşi lucru se întâmplă şi la Polul Sud, doar datele se schimbă. Pentru oameni este o mare problemă adaptarea la lumina solară continuă timp de şase luni; unii dintre cei locuiesc în zonele polare suferă de insomnie. Pe de altă parte, fauna şi flora polare sunt adaptate pentru acest ciclu zi-noapte.


Mişcarea de revoluţie este mişcarea de rotaţie a Pământului în jurul Soarelui. O rotaţie completă a Pământului în jurul Soarelui durează aproximativ 365 de zile.

Citește și: Chiar are anul 365 de zile? (Nu chiar...)

 

 

Credit imagine: Wikipedia.org. Versiunea în lb. română: scientia.ro

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.