OLEDO nouă invenţie, fără îndoială viitorul luminii artificiale, ne va schimba vieţile. Aceasta se lumeşte OLED (Organic light-emitting diode sau LED organic), iar istoria sa începe încă din anii ’50, însă oamenii de ştiinţă au început să-i acorde mai multă atenţie cam de 20 de ani.

 

 

 

 

OLED-ul este o sursă de lumină plană şi este formată din mai multe straturi extrem de subţiri din materiale organice (care au la bază carbonul), ce pot emite lumină albă sau de diverse culori la trecerea curentului. Chiar dacă se numesc organice, ele nu sunt biodegradabile.

OLED-urile sunt o sursă de lumină rece, ceea ce implică o eficienţă foarte mare, comparativ cu becurile clasice, care transformă doar 5% din energie în lumină şi restul în căldură. OLED-urile sunt mai eficiente chiar şi decât neonul. O tensiune de doar 3-4 V este suficientă pentru ca un OLED să lumineze.

Pentru a emite lumină colorată se folosesc diverse materiale organice de a căror structură chimică depinde culoarea luminii emise, iar pentru a obţine o lumină albă se combină roşu cu verde şi albastru.

OLED-urile pot fi utilizate pentru iluminarea ecranelor televizoarelor, ale computerelor, telefoanelor mobile şi agendelor electronice. Ar putea fi folosite de asemenea şi la iluminat încăperile, dar prezintă dezavantajul de a emite mai puţină lumină pe arie comparativ cu LED-urile.

 


 

 

OLED flexibil
OLED flexibil
credit: wikipedia.org



Confecţionarea unor astfel de dispozitive este relativ ieftină, constând într-un simplu proces de tipărire a materialului organic, putându-se utiliza chiar şi o imprimantă cu jet de cerneală. Bineînţeles, tipărirea OLED-urilor pe suprafeţe flexibile implică producerea de “ecrane” flexibile, ce se pot rula, ce pot fi imprimate pe diferite materiale, chiar şi pe haine.

Totuşi există motive pentru care noi încă nu utilizăm OLED-urile ca sursă de lumină în viaţa cotidiană, acestea fiind: viaţa limitată a materialelor organice din care sunt confecţionate şi preţul încă foarte mare.

Cea mai lungă viaţă atinsă vreodată de un dispozitiv OLED (unul plat) a fost de aproximativ 14.000 de ore, în timp ce LED-urile ating în medie 60.000 de ore. Preţul unui element OLED care ar putea ţine locul unui bec într-o încăpere este de la aproximativ 100 € în sus.

Un alt dezavantaj al OLED-urilor mai este şi sensibilitatea lor la aer şi umezeală. De aceea este absolut necesar sa fie sigilate perfect, procedeu care încă mai necesită perfecţionare.


 



Bibliografie:
www.wikipedia.org
www.dw-world.de
http://www.oled-info.com

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.