Registrul WindowsSe întâmplă ca după folosirea îndelungată a computerului, acesta să devină lent, iar sistemul de operare - instabil. Este posibil ca acest comportament să aibă drept cauză faptul că registrul Windows este înţesat cu date inutile. Iată 3 softuri gratuite ce pot rezolva problema.

 

 

 

Windows Registry - cum să-i spunem în limba română?
Cum nu ştim să fi intrat în limba română în mod oficial un termen pentru Windows Registry, o să ne asumăm responsabilitatea de a introduce aici o versiune de traducere şi anume, simplu, registrul Windows, deşi mulţi români folosesc, probabil pe baza apropierii sonore, "regiştrii Windows". Credem că prin această versiune de traducere suntem aproape de varianta în limba engleză, evitând confuzii, dar şi realizăm o traducere care are sens, căci ideea de bază a Windows Registry este aceea de consemnare, ca într-un registru, a unor date privind sistemul de operare Windows.

 

Care este rolul registrului Windows (Windows Registry)?

Probabil cei mai mulţi aţi auzit de registrul Windows. Pentru cei care nu sunt lămuriţi, iată câteva detalii privind rolul acestei componente a sistemului de operare Windows. Registrul Windows reprezintă depozitarul principal al datelor de configurare ale computerului d-voastră. Aici se ţine evidenţa softurilor instalate, a configuraţiei acestora, precum şi a modului în care aceste softuri interacţionează între ele.

De asemenea, registrul stochează configuraţia hardware a computerului, permite ca utilizatori multipli cu preferinţe diferite să folosească computerul, permite administrarea de la distanţă, reţine modificările făcute de utilizator în panoul de control (control panel), asocierea dintre fişiere şi aplicaţii, date despre driver-ele instalate etc.

De ce este necesar un soft de curăţare a registrului Windows?

Cu timpul, urmare la numeroase modificări făcute computerului (instalări, dezinstalări, actualizări de soft, conectare/deconectare de componente hardware), registrul Windows devine un loc înţesat de informaţii diverse, stocând o multitudine de date inutile ce îngreunează funcţionarea computerului ori, în unele cazuri, duce la instabilitatea sistemului de operare. Soluţia? Folosirea unor softuri specializate pentru curăţarea acestor reminiscenţe superflue din registrul Windows.

Top software gratuit de curăţare a registrului Windows (Windows Registry)

Pe baza propriei experienţe, am ales trei softuri gratuite pentru a vi le propune să le folosiţi pe propriul computer pentru a ţine registrul Windows în bună ordine, iar computerul în bună stare de funcţionare.  Deşi există pe Internet şi variante comerciale pentru care puteţi găsi cu uşurinţă crack-uri ori chei, nu vă recomandăm folosirea acestora, cel puţin din două motive: 1. softurile crack-uite pot avea cod nociv inclus şi 2. softurile gratuite pe care vi le recomandăm sunt excelente. Iată care sunt alegerile noastre:

 

1. Wise Registry Cleaner Free

Wise Registry Cleaner Free

 

Ultima versiune: 5.94 (16.04.2011)
Dimensiune fişier: 4.55 MB
Platforme: Windows 7 (32-bit şi 64-bit), Windows Vista (32-bit şi 64-bit), Windows 2008 Server, Windows XP, Windows 2003, Windows 2000, Windows NT/ME/98

Deşi acest soft este preferatul nostru. Atenţie la instalare, căci vi se va cere să instalaţi toolbarul Ask, precum şi să fiţi de acord să folosiţi ca pagină de start în browserul d-voastră motorul de căutare Ask. Puteţi evita aceasta fiind atenţi pe parcursul instalării.

Programul realizează atât scanarea, cât şi eliminarea intrărilor considerate inutile din Registry, dar face şi o analiză a acestor intrări, făcând recomandări utilizatorului privind siguranţa ştergerii unor intrări. Folosirea programului este intuitivă şi rapidă.

Programul poate fi descărcat de aici.

 

 

 

2. Auslogics Registry Cleaner

Ultima versiune: 2.0.6.55 (16.04.2011)
Dimensiune fişier: 4.55 MB
Platforme: 7/2008/Vista/2003/XP (32-bit & 64-bit)

 

Auslogics Registry Cleaner

 

Acest soft este unul dintre cele mai folosite aplicaţii de curăţare a registrului Windows. Modificările pe care le faceţi prin intermediul Auslogics Registry Cleaner sunt stocate de către program şi puteţi reveni la o stare anterioară oricând doriţi.

Programul poate fi descărcat de aici.

 

3. CCleaner

 

CCleaner

 

Ultima versiune: 3.05.1409 (16.04.2011)
Dimensiune fişier: 2,979 kb
Platforme:
Microsoft Windows 7, Vista, XP şi 2000

 

Acest program de curăţare a registrului Windows este probabil cel mai utilizat. L-am pus pe locul trei, întrucât uneori şterge înregistrări din registru care sunt utile sistemului de operare. Cel puţin aşa ni s-a întâmplat în versiunile anterioare. Ultimele versiuni, pe care le-am folosit vreme de câteva săptămâni, funcţionează, se pare, foarte bine.{jcomments on}

Programul poate fi descărcat de aici.

 

 

 

Dacă aveţi alte propuneri privind softuri gratuite (neapărat gratuite!) destinate întreţinerii registrului Windows ori doriţi să ne transmiteţi experienţa personală în folosirea vreunuia dintre softurile menţionate, aşteptăm comentariile voastre.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.