Aproximativ 50% dintre caucazienii au varianta genei ADRA2b. Potrivit unui nou studiu publicat în Psychological Science (Todd şi colaboratorii, 2013) unele persoane sunt predispuse genetic să identifice evenimentele negative automat. O genă numită ADRA2b pare să îi facă pe oameni să acorde o atenţie specială evenimentelor ce stârnesc emoţii negative.



Autorul principal al studiului, profesorul Rebecca Todd a explicat: „Acesta este primul studiu care a descoperit că variaţia genetică poate afecta în mod semnificativ modul în care oamenii văd şi experimentează lumea. Descoperirile indică faptul că oamenii percep aspectele emoţionale ale lumii, parţial, prin ochelari de culoarea genei (referire la expresia a privi lumea prin ochelari roz) – şi că aceste variaţii biologice la nivel genetic pot avea un rol important în diferenţele individuale de percepţie”.

Studiul a folosit un fenomen numit „clipire atenţională” şi a presupus ca participanţii să se uite la o serie de cuvinte ce stârnesc emoţii pozitive, negative şi neutre. Cei care  aveau varianta genei ADRA2b erau mai predispuşi să sesizeze cuvintele care stârneau emoţii negative decât cei care nu aveau această genă. Cu toate acestea, cuvintele care stârnesc emoţii pozitive au fost sesizate, la acelaşi nivel, atât de cei care posedau gena, cât şi de cei care nu o aveau.

Acest lucru poate ajuta la explicarea motivelor pentru care unele persoane par, în special, predispuse să vadă aspectele negative ale realităţii din jurul lor, în timp ce acest lucru este trecut cu vederea de alţii. Desigur, noi toţi avem nevoie să identificăm stimulii emoţionali foarte puternici din jurul nostru – cum ar fi o persoană iubită care suferă sau este nervoasă şi agresiunea la alte persoane – dar dacă acordăm prea multă atenţie evenimentelor negative, acest lucru ne poate face, în mod evident, nefericiţi.

Gena nu este asociată doar cu diferenţele dintre oameni în ceea ce priveşte atenţia, ci este asociată  şi cu memoria. Oamenii cu gena probabilă, de asemenea, consideră că evenimentele negative sunt intensificate în amintirile lor. Acest lucru poate însemna faptul că persoanele care posedă această genă sunt mai predispuse să sufere de  retrospecţiuni incomode până la amintiri negative sau chiar de tulburări de stres post traumatic.

Din punct de vedere statistic, aproximativ 50% dintre caucazieni posedă varianta genei ADRA2b, dar procentajul este mult mai scăzut la alte etnii. Totuşi, ca şi în cazul multor gene, acestea interacţionează cu mediul: efectul lor asupra psihologiei individuale este, parţial, determinat de educaţia noastră, de cei din jurul nostru şi de modul în care alegem să gândim şi să acţionăm.

Doar pentru faptul că există o genă care influenţează punctul de plecare, acest lucru nu ne împiedică să avem un anumit control asupra limitei la care să ne oprim.

 



Traducere de Ilinca Ioana Mădălina după the-genetic-predisposition-to-focus-on-the-negative cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.