NebunProbabil nu atât de uşor pe cât crezi; dar să stabileşti când cineva doar se preface este, de asemenea, deosebit de dificil. Într-un material fascinant realizat pentru BBC News, Sam Judah analizează exemple recente de oameni care s-au prefăcut că au boli mintale – fie pentru a scăpa de răspundere pentru crimele atroce comise, fie pentru a demonstra natura mult prea ”poroasă” a ospiciilor.

 

 


În ultimele câteva decenii, diagnosticele au devenit mai exacte, dar în trecut tehnicile erau mult mai rudimentare. Un experiment din anii '70 a scos la iveală mai multe probleme ale sistemului.

Psihologul David Rosenhan a rugat cinci oameni sănătoşi să pretindă că au halucinaţii şi să încerce să obţină acces în spitale psihiatrice din cinci state americane. Toţi au fost internaţi şi diagnosticaţi cu tulburări psihiatrice, moment în care au început să se comporte normal din nou. Încet, toţi şi-au negociat eliberarea din instituţii, cu singura condiţie de a recunoaşte că sunt bolnavi mintal, cei mai mulţi primind schizofrenia ca diagnostic oficial.

Auzind despre experiment, cei aparţinând personalului unui spital au fost convinşi că ei nu puteau fi păcăliţi atât de uşor. Aceştia l-au provocat pe Rosenhan să încerce din nou, garantând că vor depista orice subiect care se  prefăcea pe care l-ar fi trimis.

De-a lungul unei perioade de trei luni, spitalul a pretins că a depistat 41 de impostori şi încă 42 de suspecţi, dintr-un total de 193 de cazuri. Însă Rosenhan a mărturisit că nu trimisese nici măcar un singur ”pacient”.



Traducere de Ana Dumitrache după how-easy-is-it-to-fake-mental-illness

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.