Persoana stresataCând vine vorba de identificarea sursei problemelor noastre, avem tendinţa de a nu ne gândi prea mult la factorii de stres cotidian, sâcâielile mărunte de fiecare zi; în fond acestea sunt doar simple frecuşuri, neglijabile în comparaţie cu chestiunile foarte importante. Ori nu e aşa?

 

 

 

Transpiri când te confrunţi cu mici probleme?

Ai întârziat la o întâlnire, au ieşit biscuiţii din formă sau să ai primit o amendă pentru parcare; toate sunt iritante cu siguranţă, dar nu e nimic serios, ori ceva de genul acesta.

În schimb, avem tendinţa să dăm vina pe marile evenimente ale vieţii: divorţul, boala şi decesul. Şi, atunci când căutăm factorii de stres care îi dărâmă pe oameni, găsim exact lucrurile asupra cărora şi-au concentrat atenţia cercetările psihologice: chestiile mari.

Dar mulţi sunt conştienţi de faptul că, deşi  sâcâielile mărunte din viaţă sunt mai mici, ele sunt, de asemenea, mult mai numeroase, astfel încât acestea pot să se adune de-a lungul timpului. Şi, indiferent dacă evenimentele stresante sunt mari sau mici, contează foarte mult modul în care le tratăm.



Factorii de stres cotidian

În noul lor studiu, publicat în Psychological Science, Charles et al. (2013) au urmărit reacţiile oamenilor la factorii de stres cotidian şi modul în care aceştia se manifestau după un deceniu. Participanţii au fost întrebaţi care au fost factorii de stres obişnuiţi din ultimele opt zile şi cum s-au simţit. Oamenii au declarat toate tipurile obişnuite de stres ca certurile, un frigider care s-a defectat sau întârzierea la o programare.

Apoi, 10 ani mai târziu, ei au fost revizitaţi şi întrebaţi dacă s-au tratat pentru anxietate, depresie sau orice alte probleme emoţionale în cursul ultimului an.

Ceea ce au arătat rezultatele a fost că modul în care oamenii au reacţionat la micii factori de stres din viaţa de zi cu zi a prezis dezvoltarea de către ei a problemelor psihologice un deceniu mai târziu (de altfel, numărul celor care au declarat o tulburare a fost de aproape unul din cinci).

Acest lucru se potriveşte cu alte studii recente care au arătat, de asemenea, că reacţiile oamenilor la factorii obişnuiţi de stres prezic simptomele depresive (de exemplu, Parrish et al., 2011).

Fie că problemele sunt mari sau mici, ceea ce contează este cum vom reacţiona la ele. Oamenii care sunt predispuşi la îmbolnăvire sunt cei care au cea mai puternică reacţie emoţională la evenimente, atât la cele mari, cât şi la cele mici.

Tindem să gândim că depresia este întotdeauna o reacţie la ceva cu adevărat foarte rău care s-a întâmplat şi, uneori, aşa este, dar, uneori, toate acele lucruri mărunte care s-au acumulat te pot pune la pământ.

Traducere de Maricica Botescu după can-everyday-hassles-make-you-depressed, cu acordul autorului. Credit imagine: Stephen Poff.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.